Annons

Gratis tester för alla med misstänkt corona

Regionerna kommer att få full ersättning för coronatestningen, uppger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff och lovar "storskalig testning".
Ytterligare 5,9 miljarder föreslås, utöver den miljard som tidigare presenterats.
Coronaviruset • Publicerad 4 juni 2020
Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto: Janerik Henriksson/TT

Inriktningen på testningen ska vara både symtom och smittspårning.

Alla ska kostnadsfritt få testa sig vid bekräftad eller misstänkt covid-19, uppger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). En av de nya miljarderna ska gå till smittspårning.

Annons

Staten ska även ersätta regionerna för antikroppstestning.

– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

– Det är dags att sätta punkt för de otydligheter som funnits. Det här är ett arbete som behöver fortsätta, pandemin är inte över, det krävs fortsatt uthållighet, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Den storskaliga testningen av antikroppar ska ske i hela landet.

– Det här är ingen lätt operation, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Han framhåller att det inte ska ersätta uppmaningarna om social distansering och andra åtgärder för att begränsa smittan.

Flera regioner är nu i ett skede där det är viktigt att återuppta spårning av vilka som har smittan. Socialminister Lena Hallengren kan inte säga när exakt den storskaliga testningen kan komma i gång.

– Det ser olika ut i olika regioner, några har redan testat alla med symtom, andra har ett litet annat fokus. Men varje region ansvarar för sitt smittskydd, säger hon till TT.

Det handlar dels om att testa för smitta vid symtom och medicinsk bedömning, dels om att smittspåra vid konstaterad smitta. Därtill läggs nu en storskalig antikroppstestning som alla kostnadsfritt ska kunna få tillgång till, dock utan undanträngningseffekter på vård- och omsorgspersonal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons