Annons
Nyheter

Graviditet ökar risken för allvarlig covid

Kunskapsläget kring covid-19 under en graviditet klarnar allt mer. Att dra på sig viruset innebär flera större risker för både kvinnan och barnet, visar en ny omfattande studie på över 13 000 gravida.
Coronaviruset • Publicerad 17 januari 2023
Kvinnor som får covid-19 under graviditeten har större risk att bli allvarligt sjuk. Arkivbild.
Kvinnor som får covid-19 under graviditeten har större risk att bli allvarligt sjuk. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Sedan tidigare räknas gravida efter vecka 20 som riskgrupp för covid-19. Socialstyrelsens bedömning från snart två år tillbaka byggde framför allt på studier som visade att kvinnor som dragit på sig sjukdomen under slutet av graviditeten har en större risk än andra att föda för tidigt.

Med tiden har studier antytt att covid-19 under graviditeten även ökar hälsoriskerna för både kvinnan och barnet.

Annons

Nu bekräftas det av en ny omfattande studie på området.

Större risk att intensivvårdas

Forskarna bakom studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften BMJ, har analyserat 12 studier med över 13 000 gravida kvinnor från Ghana, Kina, Italien, Kenya, Nigeria, Sydafrika, Spanien, Sverige, Demokratiska republiken Kongo, Turkiet, Uganda och USA.

En glädjande nyhet är att forskarna, mot vad vissa tidiga rapporter pekat på, inte sett att viruset tycks öka risken för dödföddhet.

Däremot visar resultatet att kvinnor som får covid-19 under graviditeten har större risk att bli allvarligt sjuka. Bland annat var det fyra gånger vanligare att gravida med covid-19 hamnade i ett läge där de behövde intensivvård, jämfört med icke-smittade kvinnor i samma åldrar. Ett annat exempel är att smittade gravida hade fem gånger större risk att drabbas av allvarliga blodproppar.

Samtidigt löper gravida åtta gånger högre risk att dö i sjukdomen – även om dödsfall fortfarande är mycket sällsynta.

Vikten med vaccin

Forskarna hoppas att den mer heltäckande studien ska ge en tydligare klarhet i frågan, som det inte alltid rådit konsensus kring i världen. Framför allt fördelarna med vaccinering.

Än i dag är det över 80 länder som inte rekommenderar gravida och ammande kvinnor att ta vaccin mot covid-19, detta trots att otaliga rapporter visat på att det inte finns någonting som tyder på att vaccinen påverkar vare sig den gravida eller fostret negativt.

Tvärtom skyddar vaccinet gravida inte bara mot allvarlig sjukdom utan minskar även risken för tidig förlossning.

"Resultaten understryker behovet av ytterligare ansträngningar världen över för att förhindra covid-19 under graviditeten genom riktade insatser för vaccinering", skriver forskarna i ett pressmeddelande.

I Sverige rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinationen görs efter graviditetsvecka 12. Vaccinationsgraden var länge lägre bland gravida, men när myndigheten gav sin sista lägesuppdatering i maj förra året hade täckningen bland gravida kvinnor gått upp och var då bara marginellt lägre jämfört med andra kvinnor i samma åldersspann.

Annons

Noterbart är att forskarna i den nya studien inte tagit hänsyn till de olika varianter av covid-19 som kommit och gått under pandemin.

Fakta: Gravida och vaccination mot covid-19

Alla gravida rekommenderas vaccination mot covid-19.

På grund av en risk för allvarlig sjukdom, särskilt i den senare delen av graviditeten, räknas gravida som en riskgrupp och rekommenderas två påfyllnadsdoser. Vaccinerna minskar risken för tidig förlossning.

Det finns inget hinder för flera doser vaccin mot covid-19 under graviditeten om det skulle vara så att tidpunkten för fler doser infaller under graviditeten.

Det finns inget som tyder på att vaccinationen mot covid-19 har några negativa effekter på den gravida eller på fostret. Det har inte heller framkommit någon ökad risk för biverkningar för gravida efter en vaccination.

En person som är gravid och vaccinerad mot covid-19 har ett lika gott skydd mot sjukdomen som den övriga befolkningen som blivit vaccinerad.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons