Annons

Grekland begär gränshjälp – Sverige vill bistå

Sverige erbjuder Grekland att skicka teknisk utrustning och gränspoliser. Detta efter att landet har bett Frontex om förstärkningar vid gränsen mot Turkiet, där tusentals migranter har försökt ta sig in i EU.
Gränskontroll • Publicerad 4 mars 2020
Migranter i gummibåt anländer till Lesbos med ett efterföljande Frontex-fartyg. Bild från förra veckan.
Migranter i gummibåt anländer till Lesbos med ett efterföljande Frontex-fartyg. Bild från förra veckan.Foto: Michael Varaklas/TT/AP

– Vi tittar på om vi har personal eller poliser i den kategorin som behövs, säger Patrik Engström, chef för nationella gränspolissektionen och Sveriges representant i Frontex styrelse.

Grekland har begärt att EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå Frontex sammankallar sin snabbinsatsstyrka på 1 500 gränspoliser för att förstärka gränskontrollerna vid den turk-grekiska gränsen.

Annons

Begäran omfattar också teknisk utrustning, allt från flygplan till bilar.

Utöver de svenska gränspoliser som redan deltar i Frontex insatser kan Sverige bistå med 17 gränskontrollexperter till snabbinsatsstyrkan. De kan bistå med att identifiera personer vid gränsen och hålla förhör med migranter för att utreda deras resväg. Det beror på vad Grekland och Frontex bestämmer.

Senast på fredag ska Frontex ha tagit fram en plan som klargör behovet av personal. Då ska Sverige ta ställning till om man kan tillgodose det behovet.

Sverige har också erbjudit Grekland teknisk utrustning, men Patrik Engström vill inte gå in på detaljer om vilken typ av utrustning det rör sig om. Svensk gränspolis väntar på svar från Grekland om landet behöver utrustningen.

– Om situationen fortsätter utvecklas över tid kommer Grekland be om ytterligare personal, säger Engström.

Linus Svensson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons