Annons
Nyheter

Mutskandalen får EU att skaka

Mutskandalen kring EU-parlamentet och Qatar får hela EU-maskineriet att skaka, med krav på både avgångar och ändrade regler.
EU • Publicerad 12 december 2022
EU-parlamentet skakas av en misstänkt mutskandal. Arkivbild från Strasbourg.
EU-parlamentet skakas av en misstänkt mutskandal. Arkivbild från Strasbourg.Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino och Qatars premiärminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al-Thani på läktaren under en av VM-matcherna i Qatar. Arkivbild.
Internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantino och Qatars premiärminister Khalid bin Khalifa bin Abdulaziz Al-Thani på läktaren under en av VM-matcherna i Qatar. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pressas om mutskandalen i EU-parlamentet på en presskonferens i Bryssel.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pressas om mutskandalen i EU-parlamentet på en presskonferens i Bryssel.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Den belgiska polisens tillslag i fredags har snabbt utvecklats till en av de präktigaste skandalerna i modern EU-historia.

Grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili – tillika en av parlamentets 14 vice talmän – har gripits och förhörts, misstänkt för inblandning i en mutskandal med kopplingar till Qatar. Gripen är även hennes italienska sambo, som arbetar som assistent åt en italiensk EU-parlamentsledamot. Även Kailis far, på besök i Bryssel, har suttit gripen under helgen, efter att ha ertappats med en resväska full med pengar i 20- och 50-eurosedlar.

Annons

Enligt belgiska åklagare ska det ha funnits "flera hundratusen euro" – motsvarande miljontals svenska kronor – i väskan. Dessutom ytterligare cirka 1,5 miljoner kronor i kontanter hemma hos Kaili.

– Det här är sådant som man normalt bara träffar på vid tillslag hos knarklangare, säger en källa nära utredningen till tidningen Le Soir.

"Erbjudits gåvor"

Därtill har ungefär 6 miljoner i kontanter hittats hos en tredje gripen, en italiensk tidigare EU-parlamentsledamot, som leder en organisation som arbetar för internationellt ansvarsutkrävande och som grundats av Kailis sambo.

Alla är formellt anklagande för "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption", enligt ett utskick från Belgiens federala åklagare. En inledande rättshantering väntar för dem redan på onsdag. Ytterligare tillslag gjordes under måndagen.

"Det misstänks att parter i politiska och/eller strategiska positioner inom EU-parlamentet har betalats stora summor pengar eller erbjudits betydande gåvor för att påverka parlamentets beslut", heter det från åklagarna.

Formellt har inget land utpekats. Enligt belgiska tidningar rör det sig dock främst om Qatar. Nyhetssajten Politico Europe har samtidigt sett dokument som pekar ut både Qatar och Marocko.

Framsteg i Qatar?

Kaili har omedelbart stängts av från parlamentet och väntas under tisdagen bli av med sin talmanspost. Hemma i Grekland har myndigheterna frusit hennes tillgångar.

Samtidigt särskådas nu hennes förehavanden på sistone – bland annat hur hon besökte Qatar i början av november för att prisa landets "stora framsteg" på arbetsrättsområdet.

Även andras uttalanden om Qatar på senare tid hamnar nu i nytt ljus. Belgiske EU-parlamentsledamoten Marc Tarabella har talat positivt om utvecklingen inför fotbolls-VM i Qatar – och fick dessutom utstå en polisrannsakan i lördags kväll.

Själv hävdar han att det endast var kopplat till en tidigare medhjälpare, som är indragen i härvan.

Annons

– Jag har aldrig fått någon gåva från Qatar, säger Tarabella till Le Soir.

Reformprocess

Skandalen är givetvis på allas läppar vid veckans EU-parlamentssittning i Strasbourg.

Talman Roberta Metsola är långt ifrån glad och lovar att hjälpa utredarna fullt ut.

– Vi ska dra igång en reformprocess för att se vilka som har tillgång till våra lokaler. Vi ska skaka om det här parlamentet och den här staden och jag behöver er hjälp för det. Vi fryser hellre än att vi säljer oss, talar Metsola i en extrainsatt debatt – syftande på de stora gasinköp som EU gärna vill göra från Qatar.

Än så länge är det bara personer kopplade till EU-parlamentet som dragits in. Men även EU-kommissionärer pressas nu med frågor om positiva uttalanden kring Qatar.

– Vi har väldigt tydliga regler för alla kommissionärer. Vi kontrollerar det, med tanke på vad som hänt i EU-parlamentet. Om någon ny information dyker upp så måste vi reagera på det, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.

Åtgärder krävs

Både inom och utanför EU-parlamentet manas nu till åtgärder för att undvika korruption.

Krav framförs på tydligare redovisning av allehanda kontakter och utlägg och klara etiska regler.

Från Ungern – som inte minst EU-parlamentet har kritiserat för bristfällande korruptionsåtgärder – hörs samtidigt syrliga kommentarer.

"De har hittat på lögner om korruption i Ungern i åratal. Hyckleri när den är som bäst", skriver EU-parlamentsledamoten Balázs Hidvéghi på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Skandaler vi minns

Här är några av EU-historiens mest omtalade skandaler:

November 2020: Konservative ungerske EU-parlamentsledamoten József Szájer avgår frivilligt efter att ha gripits av polisen när han naken och med narkotika i väskan försökt fly då polisen avbröt en fest ovanför en gaybar under pågående pandemirestriktioner.

Oktober 2016: EU-parlamentsledamoten Steven Woolfe från brittiska brexitpartiet Ukip förs till sjukhus efter slagsmål med partikollegan Mike Hookem. "Det här gör vi upp där ute", ska Woolfe ha sagt efter ett gräl varpå herrarna gjorde upp med knytnävarna.

Oktober 2012: Maltesiske EU-kommissionären John Dalli tvingas avgå efter anklagelser om att en person för hans räkning erbjudit Swedish Match ändrade snusregler i EU – om man betalade 600 miljoner kronor. Dalli förnekar än i dag.

Mars 1999: Hela EU-kommissionen under ledning av Jacques Santer avgår efter växande kritik från parlamentet, främst kring franska ledamoten Édith Cresson – som 1997 anställt sin tandläkare som aids-expert.

Oktober 1988: Nordirländske EU-parlamentsledamoten Ian Paisley blir bryskt utförd ur plenisalen av sina kollegor. Orsaken? Unionistpastorn Paisley avbröt talet från besökande påven Johannes Paulus II genom att bland annat kalla honom för "antikrist".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons