Annons
Nyheter

Greklands tidigare kung Konstantin död

Den tidigare grekiske kungen Konstantin har avlidit i Aten, i en ålder av 82 år.
Grekland • Publicerad 11 januari 2023
Greklands tidigare kung Konstantin har avlidit. Här är han på bild tillsammans med sin fru, den danska prinsessan Anne-Marie, när de firade guldbröllop 2014. Arkivbild.
Greklands tidigare kung Konstantin har avlidit. Här är han på bild tillsammans med sin fru, den danska prinsessan Anne-Marie, när de firade guldbröllop 2014. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Släkten Bernadotte träffades på Sofiero slott 2005, då var Konstantin på plats, längst till höger på bilden.
Släkten Bernadotte träffades på Sofiero slott 2005, då var Konstantin på plats, längst till höger på bilden.Foto: Anders Wiklund/TT
Konstantin (mitten) med drottning Anne-Marie och prinsessan Benedikte i Köpenhamn. Arkivbild.
Konstantin (mitten) med drottning Anne-Marie och prinsessan Benedikte i Köpenhamn. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Konstantin — som var kung Konstantin II mellan 1964 och 1973 — hade intensivvårdats i flera dagar och de flesta i hans familj var närvarande vid dödsbädden.

Konstantin blev internationellt uppmärksammad när han 1967 försökte medverka till att störta den militärjunta som då hade makten i Grekland. Försöket misslyckades och Konstantin gick i landsflykt. 1974 avskaffades monarkin i Grekland genom en folkomröstning, vilket kungen då uttryckligen accepterade.

Annons

Konstantin gifte sig 1964 med den danska prinsessan Anne-Marie, syster till Danmarks drottning Margrethe och kusin med Sveriges Carl XVI Gustaf. Efter många år i exil flyttade Konstantin och Anne-Marie tillbaka till Grekland som privatpersoner för nära tio år sedan. Deras äldste son Pavlos är formellt kronprins till den obefintliga tronen.

Konstantin, som inte har velat avsäga sig själva titeln kung och ta ett vanligt efternamn, har släktband som sträcker sig till flera stora furste- och kungahus i Europa. Hans syster Sofia är drottningmoder i Spanien, det vill säga mor till kung Felipe VI. Syskonen är tremänningar till Storbritanniens kung Charles III och Konstantin var en av prins Williams gudföräldrar.

Konstantin var även en duktig seglare, och tog guld i OS i Rom 1960.

Konstantin blev 82 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons