Annons

Gripenlandning i Piteå "allvarligt tillbud"

Militärt • Publicerad 12 maj 2019
Landningsstället på ett Jas-plan skadades när piloten skulle ta ner planet på Piteå flygplats. Arkivbild.
Landningsstället på ett Jas-plan skadades när piloten skulle ta ner planet på Piteå flygplats. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/ TT

När Gripenplanet skulle landa på Piteå flygfält skadades det ena landningsstället. Tillbudet beskrivs som allvarligt i Haverikommissionens slutrapport.

Incidenten skedde under en övning i juni i fjol. Piloten skulle göra en kortbanelandning på Piteå flygfält när landningsstället på planet, ett Jas 39C Gripen, skadades.

Annons

Enligt utredningen orsakades tillbudet av att landningen fullföljdes trots att inflygningen inte var stabiliserad och avslutades med en för brant landningsvinkel, skriver .

Piteå flygplats hade tidigare inte använts för kortbanelandningar och är inte militärklassad. Statens haverikommission skriver att rekognosceringen på flygplatsen gjordes utan en fastställd metod, vilket innebar att väsentlig information inte förmedlades till piloterna.

Piloten i det aktuella planet kunde återvända till Kallax flygplats i Luleå och landa där med det skadade landningsstället.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons