Annons
Nyheter

Grisnjure har fungerat en månad hos hjärndöd

En genmodifierad grisnjure som transplanterats i en hjärndöd mans kropp i USA har fungerat i över en månad. Det ger kirurgerna hopp om nästa steg: att pröva samma sak med en levande patient.
Medicin • Publicerad 16 augusti 2023
Doktor Robert Montgomery förbereder en grisnjure för transplantation den 14 juli. Arkivbild.
Doktor Robert Montgomery förbereder en grisnjure för transplantation den 14 juli. Arkivbild.Foto: Shelby Lum/AP/TT

Transplantationen på NYU Langone Health i New York är det senaste försöket i landet att använda organ från djur för att rädda människor. Över 103 000 människor i USA väntar på ett organ, av dem 88 000 på en njure.

– Det här visar att en grisnjure – med enbart en genmodifiering och utan experimentell medicinering eller utrustning – kan ersätta funktionen av en mänsklig njure i minst 32 dagar utan att stötas bort, säger kirurg Robert Montgomery, chef för transplantationscentret.

Annons

Montgomery transplanterade för första gången en genmodifierad grisnjure i en människa 2021, och har gjort det flera gånger sedan dess. Till skillnad från den senaste transplantationen innebar de tidigare uppemot tio modifikationer.

I den senaste transplantationen slog läkarna endast ut den gen som annars skulle orsakat en avstötning inom några minuter.

Patientens båda egna njurar avlägsnades. Den nya njuren började producera urin omedelbart, enligt läkarlaget. Hittills har inga tecken på avstötning uppstått.

Den experimentella transplantationen möjliggjordes av klartecken från den 57-årige, hjärndöde mannens familj. Han hade själv önskat skänka sin kropp till vetenskapliga ändamål.

I januari 2022 opererades ett grishjärta för första gången i världen in i en levande patient i Baltimore, USA. Patienten, en man, avled två månader senare. Orsaken var troligen att ett herpesvirus som förekommer hos grisar fanns i organet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons