Annons
Nyheter

Grödorna ruttnar bort i Australien

Australiens jordbruk är till stor del beroende av turister och säsongsarbetare.
Med gränserna stängda riskerar grödor att gå förlorade – då australierna själva inte vill plocka frukt och grönsaker.
Arbete • Publicerad 6 december 2020
Australiens vingårdar är beroende av utländsk arbetskraft. Men landets gränser är stängda till följd av pandemin.
Australiens vingårdar är beroende av utländsk arbetskraft. Men landets gränser är stängda till följd av pandemin.Foto: Gustav Sjöholm/TT
Jordgubbsodlaren Adrian Schultz.
Jordgubbsodlaren Adrian Schultz.Foto: Privat/TT
Det kan bli mindre australisk frukt i butikerna till följd av arbetsbristen.
Det kan bli mindre australisk frukt i butikerna till följd av arbetsbristen.Foto: Gustav Sjöholm/TT

Först kom flera år av torka. När vädret äntligen varit på jordbrukarnas sida i Australien kom pandemin. Nu riskerar grödorna att ruttna bort på fälten, eftersom arbetskraften för att ta hand om dem saknas.

Det australiska jordbruket är beroende av säsongsarbetare. Normalt sätt är det ryggsäcksresenärer och arbetare från fattiga Stillahavsnationer som Vanuatu och Tonga, som plockar och paketerar mango, jordgubbar och vindruvor.

26 000 saknas

Annons

Men i och med covid-19 så har Australien i princip stängt sina gränser. Grönsaks- och potatisodlarorganisationen Ausveg räknar med en brist på 26 000 arbetare fram till mars nästa år. Flera jordbrukare vittnar i lokala medier om hur de har drabbats, när kål och spenat har fått lämnas åt sitt öde.

– Om vi inte kan få ut fler arbetare till bondgårdarna finns det en del bönder som riskerar att få lämna grödorna ute på fälten. Vi har också rapporter om bönder som redan på förhand har minskat sina odlingar för att de inte tror att de kommer att få tillräckligt med arbetare, säger Shan Lindhe vid Ausveg.

Jordgubbsodlaren Adrian Schultz, som är ordförande för delstaten Queenslands jordgubbsodlarorganisation, vittnar om hur arbetsbristen slår mot branschen:

– Vi har odlare i Stanthorpeområdet som har upplevt en 50-procentig minskning av tillgången på personal. Så de har varit tvungna att ta död på hälften av sina plantor, säger han.

Det går inte att lämna ruttnande jordgubbar, då sjukdomar kan spridas. Lyckas man inte plocka dem måste man därför döda hela plantorna. Schultz berättar om en odlare i Bundaberg som tvingades ta död på 500 000 jordgubbsplantor i år på grund av arbetskraftsbrist.

Själv har han valt att sätta 20 procent färre jordgubbsplantor inför nästa säsong.

– Vi är väldigt oroliga över den kommande säsongen, säger han.

Situationen kan förvärras

Ausveg befarar att situationen kommer att förvärras de kommande månaderna.

– Det är svårt att förutspå hur effekten kommer att bli, men om det är mindre frukt och grönsaker som plockas så finns det risk för brister i livsmedelsbutikernas hyllor, säger Lindhe.

Hårt arbete

Samtidigt som jordbruken skriker efter arbetskraft går många australier arbetslösa till följd av pandemin. I oktober var arbetslöshetssiffran sju procent, och 960 900 personer var utan jobb. Det är 33 procent högre än samma period förra året, enligt australiska statistikmyndigheten.

Annons

Men statliga försök att få arbetslösa att jobba på fälten har knappt lockat 150 personer, trots löften om bidrag på uppemot 6 000 dollar (37 700 kronor) för att täcka omkostnader, enligt ABC News.

TT: Varför är det så svårt att få australier att plocka frukt?

– Det har funnits program för att få folk att jobba på lokala bondgårdar. Men det är ett rätt hårt arbete. Det kan vara hett mitt på dagen att plocka frukt och grönsaker i glesbygden. Och det är svårt att locka ut folk från städerna att göra det, säger Shaun Lindhe, och tillägger att det är därför branschen är beroende av säsongsarbetare från utlandet.

Vanuatu räddade mangon

Extra tungt för många jordbrukare är att det den här säsongen har varit mer gynnsamt väder på många håll i Australien. Efter flera år av torka har det efterlängtade regnet kommit på många håll.

– Det är förödande att vi har bra grödor, som har vuxit under goda förhållanden. Men det finns inga arbetare som kan få dem från bondgårdarna, säger Lindhe.

En del punktinsatser har gjorts. 160 arbetare flögs in från Vanuatu, satt i karantän i två veckor, innan de kördes ut till trädlundarna för att rädda årets mangoskörd i Darwin i norr, rapporterar Katherine Times.

– Jordbruksindustrin behöver arbetare. Vi jobbar så hårt vi kan för att hitta dem. Tiden får utvisa om vi lyckas få dem ut till gårdarna i tid, säger Shaun Lindhe.

Fakta: Australiskt jordbruk

Australiska jordbruksprodukter omsatte 60 miljarder dollar (377 miljarder kronor) räkenskapsåret 2018–2019. Största grödan är ris, följt av vete, frukt och nötter, grönsaker, korn, bomull och raps.

322 000 personer arbetade på en australisk bondgård under perioden.

Utländsk arbetskraft står för närmare hälften av säsongsarbetarna. I februari 2019 beräknas 69 000 arbetare från utlandet ha arbetat i den australiska jordbrukssektorn.

Källa: Australiska myndigheter

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons