Annons

Gymjätte stänger alla anläggningar

Gymkedjan Sats stänger alla sina gym för att minska spridningen av coronaviruset.
Flera av de stora gymföretagen trappar upp rengöringen och uppmanar sjuka personer att stanna hemma.
Hälsa • Publicerad 12 mars 2020
Sats stänger sina gym i två veckor. Arkivbild.
Sats stänger sina gym i två veckor. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gymmen stängdes vid lunchtid på torsdagen och kommer i ett första skede att hållas stängda i två veckors tid. Beslutet är i linje med företagets vision om att göra sina kunder friska och lyckliga, skriver Sats i ett pressmeddelande.

Sats har runt 228 000 medlemmar i Sverige. Alla medlemskap pausas under tiden och företaget erbjuder i stället alla medlemmar att ta del av online-träning.

Annons

Den norska kedjan skriver att man i nuläget inte kan bedöma vilka ekonomiska konsekvenser beslutet får. Aktien rasar med drygt 17 procent när Oslobörsen öppnade för handel.

Något färre besökare

Innan beskedet hade Sats berättat för TT om en liten nedgång i antalet besökare på gymmen, men också om en ökning i antalet som använder kedjans nätbaserade träningshjälp hemifrån. Även Actic noterade då en liten minskning i antalet gymbesökare.

Träningssugna som varit i riskområden uppmanas sedan tidigare att hålla sig borta från gymmet de första två veckorna även om de inte har några symptom som kan kopplas till coronaviruset. Den policyn har Nordic Wellness, Actic och Friskis & Svettis, och även Sats före stängningen.

Friskis & Svettis kommer att se till att inte fler än 500 personer tränar på ett och samma gym samtidigt, på de av gymmen där så många personer får plats. Den ideella organisationen är beredd att anpassa sig efter nya direktiv, skriver den i ett pressmeddelande på torsdagen:

"Fattar myndigheterna ytterligare beslut följer vi dem. Precis som alltid uppmanar vi att inte gå och träna när man är sjuk. Det är lika viktigt för den egna hälsan, som för omgivningens hälsa."

Handsprit försvinner

Gymbranschen möter virusoron med ökat fokus på städning. Alla branschföreträdare som TT talat med säger att hygienen alltid är viktig, men nu försöker man höja nivån ytterligare ett snäpp.

Samtliga ser också till att ha alkogel tillgänglig i anläggningarna. Men suget efter handsprit är ibland alltför stort – en branschföreträdare vi talat med berättar att en del handsprit försvunnit, troligen eftersom produkten blivit en attraktiv handelsvara.

Även Nordic Wellness har den senaste tiden gjort det möjligt för samtliga kunder att använda dess onlinetjänst utan extra kostnad.

Cecilia Klintö/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons