Annons

Haftars styrkor sköt ned stridsflygplan

Libyen • Publicerad 7 maj 2019
På bilden syns medlemmar ur Khalifa Haftars milis LNA. Arkivbild.
På bilden syns medlemmar ur Khalifa Haftars milis LNA. Arkivbild.Foto: Mohammad Hannon/AP/TT

Styrkor lojala mot den libyske krigsherren Khalifa Haftar har skjutit ned ett stridsflygplan som tillhör den internationellt erkända regeringen i Tripoli, enligt Haftars milis LNA. Påståendet bekräftas av vittnen till händelsen.

En boende säger att denne bevittnade hur flygplanet sköts ned i staden al-Hira, och hur Haftars milis tillfångatog piloten.

Annons

Inlägg på sociala medier visar den tillfångatagna piloten tillsammans med en befälhavare för LNA-milisen. I ett videoklipp säger piloten att han är portugisisk medborgare och att han agerat som legosoldat, med uppgift att förstöra vägar och broar.

Portugals regering kan inte bekräfta mannens identitet, och dementerar att han tillhör landets försvarsmakt.

En frilansjournalist skriver på Twitter att flygplanet var av typen Mirage F-1, men uppgiften har inte bekräftats.

LNA-milisen inledde en offensiv mot Tripoli i början av april, men milisen har kört fast i de södra förorterna sedan den hindrats av styrkor lojala mot regeringen i huvudstaden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons