Nyheter

Hål i väggen – tre rymde från förvar

Tre män har avvikit genom ett hål i väggen från Migrationsverkets förvar i Åstorp. En liknande rymning gjordes från förvaret i augusti 2022.
Samhälle • Publicerad 3 mars 2023
Tre män har rymt från Migrationsverkets förvar i Åstorp genom ett hål i väggen. Maria Lindgren, sektionschef på Migrationsverket, har inspekterat hålet.
Tre män har rymt från Migrationsverkets förvar i Åstorp genom ett hål i väggen. Maria Lindgren, sektionschef på Migrationsverket, har inspekterat hålet.Foto: Johan Nilsson/TT

Den här gången slog väktare larm till polisen tidigt på morgonen.

– Det vi anträffar är ett hål i en vägg och eventuellt ett hål i ett staket, säger Katarina Rusin, pressinformatör hos Skånepolisen.

Poliser sökte förgäves efter dem som rymt och klockan 6.30 avbröts polisinsatsen. Männen är misstänkta för skadegörelse på fastigheten.

– Vi har uppgifter om de här personerna som har avvikit, så vi håller så klart lokalt ögonen öppna och anträffas de i något sammanhang för man tillbaka dem till förvaret. De är inte misstänkta för något brott utöver skadegörelsen, för det är ju inte brottsligt att rymma, säger Katarina Rusin.

I augusti förra året gjordes en liknande rymning från förvaret i Åstorp. Fyra män hade då gjort hål i en vägg och tagit sig ut. Efteråt berättade Migrationsverkets presstalesperson att de som rymt hade fått tag på något slags verktyg och smusslat in det i ett bostadsrum.

De närmare omständigheterna kring den nya rymningen är inte klarlagda.

– Vi säkrar nu upp förvaret så att inga fler kan avvika och vi tar hand om de individer som var i tjänst, så att de får det stöd som de behöver, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth.

Efter den förra rymningen genomfördes utbildningsinsatser. Vilka åtgärder som nu krävs är för tidigt att säga.

– Det är absolut inte bra om man avviker från vårt förvar. Det ska man inte kunna göra, säger Jesper Tengroth.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.