Annons

"Hamas vill pressa Israel till eftergifter"

Just nu sker en kraftig våg av beskjutning mot Israel, och med kraftigare raketer som går längre in i landet än vad som varit fallet tidigare.
Mellanöstern • Publicerad 5 maj 2019
Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. Arkivbild
Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet. ArkivbildFoto: Johan Nilsson/TT

TT: Varför sker eskaleringen just nu?

– Hamas ser ett bra tillfälle att pressa Israel till eftergifter. Landet befinner sig i en prekär situation där man dels försöker få till stånd en ny regering och flera stora högtider på gång, bland annat självständighetsdagen nästa vecka och Eurovisionsfinalen om två veckor, säger Anders Persson, doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Annons

En liknande eskalering skedde efter det israeliska valet förra månaden, och de palestinska grupperna anklagar Israel för att inte ha hållit avtalet kring den vapenvila som ingicks då, nämligen att ge Gaza olika typer av ekonomiska lättnader, säger Persson. Men överenskommelsen är inofficiell, och Israel hävdar att det inte har ingåtts någon vapenvila överhuvudtaget.

Spel med ord

– Det är ett lurigt spel med ord, där ingen av sidorna erkänner varandra. Det mesta tyder på att någon typ av överenskommelse har ingåtts, men det bekräftas inte från israeliskt håll.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han har beordrat militären att fortsätta med "massiva attacker", men enligt Anders Persson ska detta mest ses som retorik.

– Man ska ta det med en nypa salt, han har utryckt sig så tidigare. Hittills har det israeliska svaret varit ganska måttfullt, och antalet döda i Gaza är förhållandevis få. En anledning till det är att man i regel varnar innan byggnader bombas för att undvika civila dödsoffer.

Död process

Anders Persson plockar fram ett citat av krigsteoretikern Carl von Clausewitz, som sade att "krig är en förlängning av politiken, med andra medel", när han ska beskriva läget i Mellanöstern.

– Det vi ser i dag är ett bra exempel på det. Hamas vill genom sina attacker förhandla, även om det kan låta skevt. Man vill pressa Israel till eftergifter.

TT: Och hur mår fredsprocessen för närvarande?

– Den mådde väldigt dåligt redan innan, och det har varit många spikar i den kistan. Ska man vara ärlig finns ingen levande fredsprocess längre. Det är samma film vi ser i Gaza om och om igen, men för varje ny upptrappning blir den humanitära situationen i Gaza lite sämre.

Daniel Martinsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons