Annons
Nyheter

Hamnstrejk i Europa drabbar IKEA-leveranser

Hamnarbetare i Tyskland och Nederländerna strejkar för fullt. Arbetskraftsbristen som har uppstått vid hamnarna leder till försenade leveranser från Ikea – men kan även bidra till att elda på inflationen ytterligare.
Ekonomi • Publicerad 4 juli 2022
Containers står staplade vid den viktiga hamnen i Hamburg. Arkivbild.
Containers står staplade vid den viktiga hamnen i Hamburg. Arkivbild.Foto: Fabian Bimmer/AP/TT

Förutom Ikea-leveranser påverkas även transport av viktiga bilkomponenter som litiumbatterier och färdiga fordon från Europa till USA och andra delar av världen, skriver CNBC. Bilmärken som berörs är till exempel Mercedes och BMW.

Stoppet som har uppstått, vid bland annat de viktiga tyska hamnarna i Hamburg och Bremerhaven, orsakar också störningar i leveranskedjorna för containers vilket gör att effekterna smittar av sig på andra större hamnar i Europa.

Annons

Det kan ta månader att komma i kapp efter eftersläpningen, enligt CNBC.

Arbetskraftsbristen påverkar även tågtransporterna i Europa när de blir stillastående för att det inte finns nog med arbetare som kan lasta av och på containers vid hamnarna.

Det finns även risk för att containerbristen kan elda på inflationen ytterligare. Bristen leder till att priserna för transporterna pressas upp – kostnader som i sin tur sedan kan föras över på konsumenterna.

En sjätte runda av fackliga förhandlingar ska påbörjas under tisdagen, skriver CNBC.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons