Annons

Han blir ny chefsdirigent för Radiokören

Han kallar det för en av världens främsta körer. Nu tar den lettiske dirigenten Kaspars Putnins över som chefsdirigent för Radiokören.
Kultur • Publicerad 11 mars 2020
Lettiske Kaspars Putnins är Radiokörens nya dirigent på Berwaldhallen.
Lettiske Kaspars Putnins är Radiokörens nya dirigent på Berwaldhallen.Foto: Jessica Gow/TT
Kaspars Putnins blir Radiokörens tionde chefsdirigent.
Kaspars Putnins blir Radiokörens tionde chefsdirigent.Foto: Jessica Gow/TT

Kaspars Putnins har varit konstnärlig ledare och chefsdirigent för Estlands filharmoniska kammarkör sedan 2014, och permanent dirigent för Lettiska radions kör. Nu blir han den tionde chefsdirigenten vid Radiokören.

– Jag kände wow, och blev väldigt överraskad och hedrad av frågan. Jag kände en våg av glädje och blev som ett litet barn på julafton. Jag har alltid haft speciella erfarenheter med den här fantastiska kören, säger han.

Kan sjunga allt

Annons

Putnins menar att Radiokören är unik, eftersom dess sångare både är tekniskt begåvade på ett individuellt plan och även har ett så välfungerande samarbete.

– Tekniskt kan de sjunga allt. De är också erfarna ensemblemusiker och har fantastiska möjligheter att läsa varandra, och att kommunicera nyanser. De vill dela med sig av musiken: de ger och får samtidigt, och det är viktigt, säger han.

Än så länge vill Kaspars Putnins inte i detalj gå in på hur han ska sätta sin prägel på körens arbete. Han vill inspirera sångarna. Men att utveckla strategier måste ske organiskt och i samarbete med kören, menar han, precis som i en dans.

– En sak kan jag nämna; det är viktigt att etablera relationer med kompositörer. Det är inte nytt, och idén kanske introducerades inom körmusiken av chefsdirigenten Eric Ericson som inte bara lät kompositörer stå för enstaka musikstycken, utan skapade relationer mellan dem och kören, där de får växa tillsammans. Det förhållandet är vad som skapar musikunder.

Ett paradigmskifte

Eric Ericson är den chefsdirigent som har haft rollen längst, mellan 1952 och 1982, och enligt Kaspars Putnins skapade han ett paradigmskifte inom genren.

– Under 1900-talet blev Radiokören kören med stort K, som djupt har påverkat medvetandet om vad en kör kan vara.

Putnins första konsert i rollen som chefsdirigent blir i oktober 2020.

Elin Swedenmark/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons