Annons
Nyheter

Handeln vill porta fler hotfulla kunder

Brott • Publicerad 11 augusti 2022
Svensk Handel har arbetat för en lagstiftning där butiksägare får ökade befogenheter att stoppa brottslingar. Arkivbild från Mall of Scandinavia.
Svensk Handel har arbetat för en lagstiftning där butiksägare får ökade befogenheter att stoppa brottslingar. Arkivbild från Mall of Scandinavia.Foto: Amir Nabizadeh/TT

För få hotfulla och stökiga personer får tillträdesförbund till butiker, anser organisationen Svensk Handel.

Sedan den första mars 2021 kan åklagare besluta om tillträdesförbud mot personer som uppträder hotfullt och stökigt i butiker. Men av 500 ansökningar är det bara 181 som lett till beslut, rapporterar Sveriges Radio.

Annons

– Vi skulle vilja se att en betydligt större andel faktiskt ledde till ett beslut, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, till radion.

I nuläget kan en handlare endast neka en person tillträde till sin butik, men inte avlägsna eller ingripa om personen inte följer uppmaningen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons