Annons

Handsprit såldes för hundratals kronor

När apoteken får slut på handsprit och munskydd har en andrahandsmarknad tagit fart på nätet – med upptrissade priser och felaktig information.
Nu förbjuder Blocket och Tradera annonser för produkter som ska skydda mot coronaviruset.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2020
När handsprit och munskydd tagit slut på många apotek har en andrahandsmarknad med rejält upptrissade priser uppstått. Arkivbild.
När handsprit och munskydd tagit slut på många apotek har en andrahandsmarknad med rejält upptrissade priser uppstått. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Andrahandssajterna har förbjudit annonser för ett flertal produkter som riktar sig till personer är oroliga för coronasmitta, sedan varor som handsprit och munskydd har tagit slut på många apotek.

"Beslutet tas för att förhindra bunkring i förtjänstsyfte och på så sätt bidra till att dessa produkter kommer till användning där de behövs bäst", heter det i ett pressmeddelande från Tradera.

350 kronor för handsprit

Annons

På hemsidorna har man kunnat betala 350 kronor för 600 milliliter handsprit, som på apotek kostar omkring 70 kronor. Eller 299 kronor för ett tiopack munskydd, som på apotek kostar 30 kronor.

– Det verkar som att det finns opportunister som tar chansen och utnyttjar läget i stället för att försöka se till att så många som möjligt får ta del av varorna som finns, säger Johan Wallér som är vd på Sveriges apoteksförening.

Värst tycker han att andrahandsförsäljningen av munskydd är, eftersom de inte skyddar mot viruset. Hade man köpt dem på ett apotek så hade man fått den informationen, medan det i annonserna tvärt om ofta står att de gör just det.

– Man utnyttjar läget och försöker tjäna pengar på människors rädsla. Jag tycker att det är obehagligt.

Inte förvånad

Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, meddelade tidigare under tisdagen att säljsajten har lagt mycket arbete på att rensa i annonser. Samtidigt var hon då inte förvånad över säljarnas beteende.

– Det finns ett utbud och en efterfrågan och det är det som styr prisutvecklingen. Eftersom det har skrivits i medierna att det är ett bra sätt att skydda sig är det inte konstigt att många vill köpa varorna, sade hon till TT.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons