Annons
Nyheter

Här är landets bästa badplatser

God vattenkvalitet och krav på säkerhet är ett par av de kriterier varje badplats måste uppfylla för att godkännas av Blå flagg. Utmärkelsen tilldelas i år 14 hamnar och sju stränder i Sverige.
Miljö • Publicerad 8 juni 2022
Skanörs havsbad fick utmärkelsen Blå flagg förra året – och så även i år. Arkivbild.
Skanörs havsbad fick utmärkelsen Blå flagg förra året – och så även i år. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT
Blå flagg på en strand på den grekiska ön Kreta. Arkivbild.
Blå flagg på en strand på den grekiska ön Kreta. Arkivbild.Foto: Gunnar Lier/Scanpix/TT

Sommaren är här och med den har också badsäsongen börjat. På ett 20-tal badplatser i landet finns kvalitetsmärkningen Blå flagg – en internationell symbol som visar att anläggningen uppfyller kriterierna för vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.

– Det som är gemensamt för alla med Blå flagg är att man har tagit ett beslut om att aktivt jobba med hållbarhetsfrågor och information, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå flagg i Sverige.

Annons

– Här har man en engagerad ledning som aktivt jobbar med de här frågorna på ett tydligt och framåtsträvande sätt. Det gör att de tänker på detaljerna på ett sätt som blir bra för gäst, verksamhet och miljö.

Högt ställda krav

Skillnaderna på badplatserna med kvalitetsmärkning och de utan är inte så stora. Sverige har nämligen redan höga krav på anläggningarna vad gäller säkerhet och avfallshantering, till exempel. Och miljöinformation finns utspritt i samhället tack vare människors kännedom om allemansrätten.

– Det är högt ställda krav men det är också hur man paketerar det mot gäst så att de förstår vad de får. Märkningen blir lite grann att man förtydligar, kommer man dit vet man att det är en kvalitetssäkring som en tredje part har tittat på och godkänt, säger han och fortsätter:

– Med det sagt är alla hamnar och stränder i Sverige bra ändå.

Nytt för i år

Varje år måste fritidshamnarna, strandägarna och turistbåtarna ansöka på nytt och ett kontrollbesök genomförs. Därefter kan badplatsen godkännas av en jury.

– Det är vanligast på västkusten och i Skåne där man har fler turister från våra grannländer och Tyskland. Där är Blå flagg större än vad det är i Sverige och där blir det en igenkänning, säger Henrik Alsén.

I år har 14 hamnar och sju stränder i landet tilldelats utmärkelsen och nytt för denna sommar är att Trosa Havsbad hissar Blå flagg.

Fakta: Anläggningar godkända av Blå flagg

Blekinge:

Hälleviks hamn, Sölvesborg

Halland:

Båtfjordens hamn, Varberg

Getterön Marina, Varberg

Varbergs Innerhamn, Varberg (Blå Flagg året runt)

Gotland:

Burgsviks hamn

Gävleborg:

Gävle Gästhamn

Skåne:

Båstad hamn, Båstad

Torekovs hamn, Torekov/Båstad

Falsterbo strandbad, Vellinge (strand)

Kämpinge strandbad, Vellinge (strand)

Skanörs havsbad, Vellinge (strand)

Långa Bryggan Bjärred, Lomma (strand)

Rydebäck, Helsingborg (strand)

Stockholm:

Heleneborgs Båtklubb, Stockholm

Pampas Marina, Solna

Gästhamnen Stavsnäs Vinterhamn, Värmdö

Södermanland:

Trosa Havsbad, Trosa

Trosa Gästhamn, Trosa

Västra Götaland:

Lagunen Camping, Strömstad (strand)

Östergötland:

Fyruddens hamn, Gryt, Valdemarsvik

Uvmarö hamn, Sankt Anna, Söderköping

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons