Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Två personrån i Helsingborg. Rattfylleri i Malmö.
Publicerad 3 april 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Tidigt på tisdagsmorgonen ska en man i 40-årsåldern ha blivit rånad utomhus vid Faktorsgatan i Helsingborg. Polisen larmades klockan 05.08.

Två personer som åkte på en moped uppges ha slagit mannen och tagit kontanter från honom.

Mannen skadades och fördes till sjukhus med ambulans.

Även vid 23-tiden ska en man ha blivit rånad av två män utomhus i Helsingborg, den gången vid Rönnowsgatan. Han ska ha blivit slagen med ett batongliknande föremål, enligt polisen.

Målsägande var tillsammans med en vän då de unga gärningsmännen ska ha tagit två dyra jackor.

Och vid klockan 01.18 kontrollerade polis en bilförare vid Sallerupsvägen i Malmö. Mannen, som är i 25-årsåldern, ska ha varit påverkad och togs med för provtagning.

Han misstänkt nu för drograttfylleri och grov olovlig körning.

Sverige

En ladugård har under natten totalförstörts i en brand på en gård norr om Västervik.

– Ladugården är helt nedbrunnen och de har räddat ett antal djur, säger Peter Holm, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Det är oklart om alla djur hann räddas.

Larmet om branden kom vid klockan 03.30, och strax före klockan 05 återstod bara några glödbränder i resterna av den nedbrunna ladugården, enligt Holm. (TT)

En man föll under natten till golvet på en kundtoalett på en stormarknad i Bollnäs, efter att ha gömt sig efter stängning ovanpå ett innertak. Väktare larmade polis strax efter klockan 02.

Mannen skadade sig inte i fallet, utan började i stället bryta upp dörrar till butikens kontorsdel.

– Han har gripits och behövde inte uppsöka vård, säger Daniel Winge, vakthavande befäl vid polisregion Mitt.

Mannen, som är i 30-årsåldern, misstänks för försök till stöld. (TT)

En kvinna blev under kvällen rånad på sin bil i Uppsala, skriver UNT. Polisen sökte med helikopter efter två gärningsmän, som hotade kvinnan med något som hon uppfattade som en pistol.

– Bilen anträffades vid 23-tiden. Vi har tagit den i beslag för en teknisk undersökning, säger Daniel Winge, vakthavande befäl vid polisregion Mitt, till TT.

Ingen har gripits efter händelsen, som rubriceras som grovt rån. Kvinnan blev inte skadad fysiskt. (TT)

Världen

En första våg av omfattande järnvägsstrejker inleds i dag i Frankrike. Facken har uppmanat till två dagars strejk var femte dag de kommande tre månaderna i protest mot den franske presidenten Emmanuel Macrons omgörningsplaner. Macron vill genomföra förändringar i det statliga järnvägsbolaget SNCF och skära ned på förmånerna för dess personal.

Även delar av flygtrafiken står stilla på tisdagen, då anställda i Air France går ut i strejk för bättre löner. Enstaka flyg från Sverige väntas bli berörda, men det är oklart hur många.

Förra gången en fransk president tog strid mot järnvägsfacken gällande arbetarnas förmåner slutade det illa. Strejkerna 1995 lamslog Paris och tvingade den dåvarande premiärministern Alain Juppé att dra tillbaka förslagen. (TT)

En 13-årig pojke som föll ner i ett avloppsrör i Los Angeles tillbringade nästan tretton timmar i kloaken innan han kunde räddas, skriver Los Angeles Times.

Jesse Hernandez tillbringade påsken tillsammans med sin familj i Griffith Park. Tonåringen lekte i en övergiven byggnad och hoppade på några brädor som gav vika. Han föll nästan åtta meter genom ett brett avloppsrör.

En stor sökinsats drog igång för att lokalisera Hernandez nere i det omfattande avloppssystemet under staden.

Pojken hittades i kloaken efter tolv timmar, mer än en kilometer från där han försvann. Han var blöt, kall och rädd men vid god hälsa. Han fördes till sjukhus för kontroll och kunde sedan åka hem. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.