Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Skottlossning i Malmö. Bränder i Vellinge och utanför Kristianstad.
Publicerad 14 februari 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

På onsdagskvällen ska det ha blivit bråk vid Hårds väg i Rosengård i Malmö i samband med en trafikolycka och misstänkt skottlossning.

Tre bilar och en moped ska ha varit inblandade i olyckan vid korsningen mellan Västra Kattarpsvägen och Hårds väg, enligt initiala uppgifter till polisen som kallades till platsen för bråket tillsammans med ambulans klockan 21.43. Mycket folk ska ha samlats där och polis spärrade av i området.

Det finns även uppgifter om att det varit skottlossning i närheten strax före olyckan. Men ingen person har rapporterats skottskadad.

– Det är någon person som skadats, men inte av skottlossningen och det rör sig inte om några allvarliga skador, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen i region syd, till TT.

Polisen höll på kvällen förhör med vittnen till händelserna. Kriminaltekniker och specialsökhund beställdes till platsen.

Men det slutade inte där. Vid klockan 23.05 larmades polis till Segevång där det också misstänks ha varit skottlossning. Man hittade skotthål i en lägenhetsdörr på Segeparksgatan.

Trapphuset spärrades av och kriminaltekniker skickades dit. TT rapporterar att samma fastighet besköts i slutet av förra året.

Ett ödehus i utkanten av Balsby strax norr om Kristianstad brann på natten till torsdagen. Larmet kom klockan 03.40. Räddningstjänst skickades till brandplatsen vid sidan om Arkelstorpsvägen i västra Balsby.

– Det brann i fasaden med öppna lågor när vi kom fram. Vi släckte ner det rätt så kvickt och sedan kontrollerar vi branden, säger Peter Rosenqvist, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 04.15.

Cirka en kvadratmeter ska ha skadats. Räddningstjänstpersonalen, åtta personer från Kristianstad arbetade totalt med branden, har brutit upp fasaden något för att se så att branden inte spridit sig vidare.

Huset är en mindre obebodd villa. Ingen person ska ha skadats vid branden.

Polis var också på plats och har gjort en anmälan om skadegörelse. Men ingen person är misstänkt tidigt på torsdagsmorgonen.

Strax före klockan 00.30 kom larm om en brand i en villa i Vellinge.

Räddningstjänst och ambulans skickades till villan vid Banvaktsgatan. Men ingen person ska ha behövt föras till sjukhus.

Det brann i bjälklag och isolering, uppger SOS Alarms händelseinformation strax efter klockan 01. Räddningstjänsten ska då ha släckt branden, men var kvar på platsen. Ambulanspersonalen hade kunnat lämna, enligt SOS.

Polisen har ingen misstanke om brott.

– Ingen alls. Det är någon form av armatur som har brunnit, säger Anders Olsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Sverige

Rökdykare fick sättas in vid en kraftig källarbrand i ett åttavåningshus i Norrköping under natten mot torsdagen.

Larmet kom strax före klockan 03. En trappuppgång har blivit kraftigt rökskadad, och de boende som öppnade dörrarna till trapphuset under branden fick också in rök i sina lägenheter.

När väl räddningstjänsten gick in kunde branden, som rasade i gallerförsedda förråd, snabbt släckas.

– Men den måste ha hållit på ett tag med tanke på den kraftiga rökutvecklingen. Det var enormt mycket rök, säger Mikael Kalered, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland.

Ingen person kom till skada. Vad som orsakade branden är oklart. (TT)

Världen

Desperata läkare och sjuksköterskor kräver att president Nicolás Maduro tillåter att humanitär hjälp släpps in i landet.

– Just nu är läget kritiskt, det är hemskt för vi har ingenting: inga handskar, inga bandage, inga mediciner, säger Francis Duran, sjuksköterska i staden Ureña nära den colombianska gränsen.

I Ureñas grannstad Cúcuta, på andra sidan av den colombianska gränsen, lagras sjukvårdsmaterial redo att skickas till Venezuela. (TT)

En fransk före detta boxare döms till ett års fängelse för polismisshandel i samband med en gula västarna-demonstration i januari.

37-årige Christophe Dettinger fångades på film när han slogs med polisen under en demonstration. Han överlämnade sig själv efter händelsen, som väckte vrede och har använts som ett exempel på hur våldsamma demonstrationerna är.

Vissa demonstranter har däremot hyllat Dettinger för att han gav sig på polisen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.