Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Förhållandevis lugnt Valborgsfirande. Tågstopp mellan Hässleholm och Kristianstad.
Publicerad 1 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Valborgsfirandet verkar ha gått förhållandevis lugnt till i år. I studentstäderna Lund och Uppsala, där de största firandena äger rum, omhändertog polisen under dagen ett tjugotal personer för fylleri på vardera ort.

Annons

– Vi har faktiskt haft en väldigt lugn och behaglig valborg, över förväntan. Det är fint väder och god stämning, säger Peter Larsson vid polisen till Sydsvenskan under natten.

I Stockholm uppger polisen att årets valborgsfirande inte var något utöver det vanliga.

– Det har varit ett normal firande, inget som sticker ut, men mycket fylleri, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT. (TT)

Inte heller i de delar av landet som Gota Media bevakar under nätterna (nordöstra och södra Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar län och Sjuhärad) rapporterar polisen om ett särskilt stökigt firande.

Räddningstjänsten ryckte strax efter klockan 01.30 ut till en majbrasa som börjat brinna på nytt vid Frejagången i Vellinge. Man släckte elden med vatten och kunde lämna platsen strax efter klockan 02.

Även till Södra Mellby söder om Kivik fick räddningstjänst ryckta ut till en majbrasa som inte släckts ordentligt. Där ska personalen ha mötts av ett större område med glöd som man fick släcka.

Riksväg 19 kunde klockan 01 öppnas igen efter tisdagsmorgonens lastbilsolycka.

Ett signalfel gör att det på onsdagsmorgonen är stopp i tågtrafiken mellan Hässleholm och Kristianstad.

Felet ska ha inträffat mellan Hässleholm och Vinslöv och stoppet inträffade klockan 05.40, meddelar Trafikverket som skriver att man inväntar besked om ersättningstrafik.

Det ska ha börjat brinna på en terrass till en bostad på Solbacken i Ystad under natten till onsdagen. Minst en person ska ha förts till sjukhus för kontroll.

Annons

Larmet kom klockan 03.22. Räddningstjänstpersonal från Ystad och Tomelilla skickades till platsen och började släcka. Polis och ambulans var också på plats.

Fastigheten ska vara ett lägenhetshus i två plan.

– Rutorna har gått till lägenheten och var har haft spridning inne i lägenheten. Primärt är det sot och rök, så det har inte varit någon utvecklad brand inne i lägenheten, säger Gustaf Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten syd.

Rök ska även ha kommit in på övervåningen, berättar han.

– En person har andats in rök och undersöks av ambulanspersonal. Jag uppfattar det inte som att det rör sig om några livshotande skador, säger Sandell och uppger att personen förts till sjukhus för kontroll.

Branden kunde släckas. Räddningstjänsten fortsatte sedan med att ventilera ut röken.

– Jag tror att det rör sig om allmänfarlig vårdslöshet i samband med grillning. Vad jag förstår är det två personer man kontrollerat hälsan på, om de har andats in rök. Men det är lindriga skador, säger Pia Broman, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Räddningstjänsten ryckte ut till Brantevik söder om Simrishamn på Valborgsmässoafton.

Larmet om branden kom klockan 22.27. Det ska ha börjat brinna i ett träd på platsen.

Ambulans skickades inte dit.

Annons

Sverige

Polisen har inlett en förundersökning om mord sedan kroppsdelar hittats i en utbrunnen bil i Stockholms skärgård, rapporterar Aftonbladet

Larmet om bilen kom strax före klockan 19 på tisdagskvällen.

– Vissa fynd tyder på att det kan ha funnits en person i bilen. Det handlar om benbitar, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen. (TT)

Världen

Minst två personer har dödats vid en skottlossning på University of North Carolina i Charlotte, USA. Skytten är gripen och polis har spärrat av universitetet.

Minst fyra personer har förts till sjukhus, tre av dem med livshotande skador, uppger sjukhuset, som även bekräftar att två personer mist livet. De döda ska vara två pojkar i övre tonåren, uppger lokala medier.

Den misstänkte skytten har gripits och är enligt lokal tv-kanalen WCNC-TV en 22-årig manlig student på universitetet. Kanalen visade bilder på hur den misstänkte fördes in till det lokala polishuset.

Universitetspolisen larmades klockan 17.45 lokal tid om att skottlossning pågick i en byggnad på campus. När de kom till platsen kunde de enligt uppgifter utan dramatik gripa den misstänkte. (TT)

Universitetsutbildade, flerspråkiga och med mångårig erfarenhet av att bo utomlands: Japans nya kejsarpar har redan brutit ny mark, bara minuter efter att de tillträtt tronen. Men mycket mer än symboler kommer de med största sannolikhet aldrig att bli.

Annons

Den 59-årige kronprinsen Naruhito tillträder den 1 maj som ny kejsare i Japan, efter att hans far Akihito har abdikerat vid 85 års ålder.

Född den 23 februari 1960 blev Naruhito den första japanska prinsen att växa upp under samma tak som sina föräldrar och syskon – barn inom den kejserliga familjen hade tidigare uppfostrats av barnskötare och lärare, skriver nyhetsbyrån AFP. Efter att ha studerat historia i Japan tog han sig under 1980-talet vidare för studier vid Oxford, år han har beskrivit som positiva och formande.

Hans hustru Masako Owada kommer från en känd diplomatfamilj och studerade vid Harvard och Oxford. När paret gifte sig 1993 lämnade hon en lovande diplomatkarriär bakom sig. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons