Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En industribyggnad i Osby eldhärjades under natten.
I centrala Kristianstad började två containrar brinna.
Publicerad 13 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

Larmet om en kraftig brand i en fastighet i Osby kom vid midnatt. Enligt polisen ska det röra sig om ett snickeriföretag. Ingen person kom till skada.

Annons

Med två timmars mellanrum brann det i två containrar i centrala Kristianstad. Det första larmet kom vid 02-tiden. Polisen har gjort två anmälningar om skadegörelse.

Vid midnatt fick räddningstjänsten rycka ut till ett flerfamiljshus i Hässleholm, sedan det brunnit något på en spis i en lägenhet. Ingen person ska ha skadats.

Sverige

Det ser inte särskilt ljust ut för tågbranschens möjlighet att kunna nå målet om färre förseningar vid 2020, enligt Transportstyrelsen och Trafikanalys som granskar arbetet med förseningar.

– Punktligheten har inte förbättrats och vi har inte sett några avgörande steg i rätt riktning. De kommer definitivt inte att nå målet till 2020, säger Michael Stridsberg, utredare på Transportstyrelsen, till Svenska Dagbladet.

För att komma till rätta med tågförseningar har tågbranschen sedan tidigare satt ett gemensamt mål till 2020 om att 95 procent av tågen ska komma fram i tid. Arbetet har däremot släpat efter och länge har 90 procent av tågen varit i tid. Under förra året ökade dessutom förseningarna och enbart 88 procent av tågen var i tid, enligt tidningen. (TT)

Världen

"Järnladyn" Dalia Grybauskaite kommer att efterträdas av antingen konservativa Ingrida Simonyte eller av den oberoende Gitanas Nauseda som Litauens president. Det står klart sedan de flesta röster räknats i söndagens val.

Vem det blir avgörs i en andra valomgång om två veckor.

Valet leder dessutom till att premiärminister Saulius Skvernelis avgår i juli. Han ställde också upp, och hade lovat att lämna premiärministerposten om han inte gick vidare. (TT)

Annons

Missnöjda militärveteraner har inlett en protest runt Libanons centralbank, och säger att de kommer att spärra in- och utgångar under måndagen.

Veteranerna befarar neddragningar i militära pensioner och förmåner, när nu landets koalitionsregering som bäst förhandlar om hur man ska få ned budgetunderskottet.

En talesman för de protesterande, general Sami Ramah, säger att de kommer att finnas kvar vid centralbankskomplexet tills regeringen lovar att inte kapa i försvarsbudgeten. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons