Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilbrand orsakade skador på vägen och trafikolyckan på väg 23 orsakade stopp.

Skåne

På torsdagsmorgonen sker en trafikolycka i höjd med Nybrostrand. Larmet inkommer till SOS Alarm klockan 06.40 på torsdagsmorgonen om en trafikolyckan på väg 9 från Bro över Nyboån till Kabusa. Initialt ska det röra sig om två personbilar som kolliderat. Räddningstjänst och ambulans är på plats. Oklart om skadeläget.

Enligt Trafikverket råder stora trafikproblem och det beräknas pågå fram till 8-tiden.

Bil helt utbränd. Under onsdagskvällen inkommer ett larm till SOS om en fullt utvecklad bilbrand i Nybrostrand. Räddningstjänsten som snabbt är på plats släcker bilbranden. Efter släckningsarbetet flyttas bilen av en bilbärgare. Räddningstjänsten upptäcker då att asfalten är så pass mycket förstörd av värmen att Trafikverket kallades till platsen med en servicebil som åtgärdade markytan.

Enligt Ystadspolisen ska branden ha uppstått i bilens motorrum under färd. Ingen misstanke om brott.

Trafikolycka orsakade stopp på väg 23 från Karlsholm till Nyby i riktning mot Älmhult. Vägen var under natten till torsdagen avstängd för trafik efter en singelolycka. Strax efter klockan 2 var olyckan uppklarad och vägen öppen för trafik igen. Inga rapporter om personskador.

Sverige

Våldtäktsdömd får fortsätta läkarstudier.Lunds universitet vill stänga av en läkarstudent som i juni dömdes till två års fängelse för våldtäkt av en annan läkarstuderande. Men Högskolans avskiljandenämnd (HAN) avslår universitetets begäran, skriver Läkartidningen.

Universitetet hävdade att den utsatta studenten riskerar psykiskt lidande när hon möter mannen som våldtog henne, och Region Skåne har sagt nej till att ta emot studenten under dennes praktiktjänstgöring. Studenten själv har bland annat argumenterat för att domen mot honom överklagats till hovrätten, och alltså inte vunnit laga kraft. HAN gick på hans linje och anser inte att kriterierna för avskiljande uppfylls.

Rektor Torbjörn von Schantz säger till Sydsvenskan att universitetet antagligen kommer att överklaga HAN:s beslut till förvaltningsrätten.

– Man får acceptera att det är en rättsstat vi lever i, men samtidigt är det hemskt för den utsatta kvinnan som riskerar att träffa honom på utbildningen, säger han. (TT)

Man med luftvapen orsakade stort polispådrag. En man som ska ha siktat med ett luftvapen ut genom sitt fönster i centrala Stockholm orsakade ett stort polispådrag på onsdagskvällen. Larmet kom strax före klockan 22 och flera piketbussar med poliser åkte till platsen, på Södermalm i Stockholm.

– Vi har varit inne i lägenheten och hittar en man som hade ett luftvapen. Det är inte brottsligt, sedan är det väldigt olämpligt att stå i sitt fönster med ett luftvapen i dessa tider, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. (TT)

Världen

Stort amfetaminbeslag i Stavanger. En 41-årig polsk medborgare har åtalats i Stavanger i Norge för att ha försökt hämta upp 21,5 kilo amfetamin som lämnats i en lagerlokal. Flera personer i Polen har åtalats i samma ärende. Det var någon annan som hade lämnat narkotikan i byggnaden. När 41-åringen skulle hämta amfetaminet i maj i fjol var det redan beslagtaget av polisen, som också hade bytt koden till lokalens lås. Mannen kunde inte komma in och greps.

Rättegången ska hållas i den norska motsvarigheten till tingsrätt i december.

I november i fjol dömdes 41-åringen och tre andra polacker i motsvarigheten till hovrätt för spritsmuggling. De fyra hade fört in tiotals ton alkohol i Norge. För detta dömdes 41-åringen till tio års fängelse, ett straff han nu avtjänar. Han är också i ett annat ärende åtalad för köp, innehav och försäljning av amfetamin och marijuana.

– Den tilltalade erkänner straffskyldighet, säger åklagaren Folke Åmlid. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.