Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Bilbrand orsakade skador på vägen och trafikolyckan på väg 23 orsakade stopp.
Publicerad 12 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

På torsdagsmorgonen sker en trafikolycka i höjd med Nybrostrand. Larmet inkommer till SOS Alarm klockan 06.40 på torsdagsmorgonen om en trafikolyckan på väg 9 från Bro över Nyboån till Kabusa. Initialt ska det röra sig om två personbilar som kolliderat. Räddningstjänst och ambulans är på plats. Oklart om skadeläget.

Enligt Trafikverket råder stora trafikproblem och det beräknas pågå fram till 8-tiden.

Annons

Bil helt utbränd. Under onsdagskvällen inkommer ett larm till SOS om en fullt utvecklad bilbrand i Nybrostrand. Räddningstjänsten som snabbt är på plats släcker bilbranden. Efter släckningsarbetet flyttas bilen av en bilbärgare. Räddningstjänsten upptäcker då att asfalten är så pass mycket förstörd av värmen att Trafikverket kallades till platsen med en servicebil som åtgärdade markytan.

Enligt Ystadspolisen ska branden ha uppstått i bilens motorrum under färd. Ingen misstanke om brott.

Trafikolycka orsakade stopp på väg 23 från Karlsholm till Nyby i riktning mot Älmhult. Vägen var under natten till torsdagen avstängd för trafik efter en singelolycka. Strax efter klockan 2 var olyckan uppklarad och vägen öppen för trafik igen. Inga rapporter om personskador.

Här saknas innehåll

Sverige

Våldtäktsdömd får fortsätta läkarstudier.Lunds universitet vill stänga av en läkarstudent som i juni dömdes till två års fängelse för våldtäkt av en annan läkarstuderande. Men Högskolans avskiljandenämnd (HAN) avslår universitetets begäran, skriver Läkartidningen.

Universitetet hävdade att den utsatta studenten riskerar psykiskt lidande när hon möter mannen som våldtog henne, och Region Skåne har sagt nej till att ta emot studenten under dennes praktiktjänstgöring. Studenten själv har bland annat argumenterat för att domen mot honom överklagats till hovrätten, och alltså inte vunnit laga kraft. HAN gick på hans linje och anser inte att kriterierna för avskiljande uppfylls.

Rektor Torbjörn von Schantz säger till Sydsvenskan att universitetet antagligen kommer att överklaga HAN:s beslut till förvaltningsrätten.

– Man får acceptera att det är en rättsstat vi lever i, men samtidigt är det hemskt för den utsatta kvinnan som riskerar att träffa honom på utbildningen, säger han. (TT)

Man med luftvapen orsakade stort polispådrag. En man som ska ha siktat med ett luftvapen ut genom sitt fönster i centrala Stockholm orsakade ett stort polispådrag på onsdagskvällen. Larmet kom strax före klockan 22 och flera piketbussar med poliser åkte till platsen, på Södermalm i Stockholm.

– Vi har varit inne i lägenheten och hittar en man som hade ett luftvapen. Det är inte brottsligt, sedan är det väldigt olämpligt att stå i sitt fönster med ett luftvapen i dessa tider, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. (TT)

Världen

Stort amfetaminbeslag i Stavanger. En 41-årig polsk medborgare har åtalats i Stavanger i Norge för att ha försökt hämta upp 21,5 kilo amfetamin som lämnats i en lagerlokal. Flera personer i Polen har åtalats i samma ärende. Det var någon annan som hade lämnat narkotikan i byggnaden. När 41-åringen skulle hämta amfetaminet i maj i fjol var det redan beslagtaget av polisen, som också hade bytt koden till lokalens lås. Mannen kunde inte komma in och greps.

Annons

Rättegången ska hållas i den norska motsvarigheten till tingsrätt i december.

I november i fjol dömdes 41-åringen och tre andra polacker i motsvarigheten till hovrätt för spritsmuggling. De fyra hade fört in tiotals ton alkohol i Norge. För detta dömdes 41-åringen till tio års fängelse, ett straff han nu avtjänar. Han är också i ett annat ärende åtalad för köp, innehav och försäljning av amfetamin och marijuana.

– Den tilltalade erkänner straffskyldighet, säger åklagaren Folke Åmlid. (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons