Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man greps för våld mot vakter på färja. Mindre bränder i Åhus och Bromölla.
Publicerad 6 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Skåne

En man greps på en färja som kom in till Ystad från Polen på söndagskvällen.

Mannen, som är född i början av 1980-talet, misstänks för våld och hot mot tjänsteman i samband med att han skulle omhändertas av vakter för fylleri på färjan.

Annons

Klockan 07 på måndagsmorgonen har mannen inte förhörts än.

– Han har inte gått att höra på grund av hans egna skador, han är på sjukhus, säger Anders Olsson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i i Ystad, då.

Två vakter skadades vid händelsen. De ska dock inte ha behövt sjukhusvård, enligt Olsson.

Vid klockan 22.49 kom larm om brand i en byggnad nära Åhus kyrka.

– Det ska ha varit brand i två mindre sopkärl som stod placerade i ett cykelförråd/förråd. Men när de kom fram släckte de ner det ganska snabbt, säger Dan Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Branden ska även ha ha tagit sig något i takkonstruktionen.

– Men man släckte det snabbt och det fanns ingen spridningsrisk vidare till någon annan byggnad, säger Svensson.

Ingen person skadades vid händelsen. Polisen har gjort en anmälan om oaktsamhet då någon ska ha tömt aska i kärlen.

Bara fyra minuter senare kom även larm om en containerbrand nära Bromölla station.

Räddningstjänsten ryckte ut till containern, som ska ha stått fristående på en parkering, och släckte. Branden spred sig inte vidare.

Annons

Vid klockan 00.40 kom så ett nytt larm om en containerbrand i samma område. Det visade sig gälla samma container, vilken det glödde ifrån. Räddningstjänsten lade på vatten och kunde sedan lämna platsen.

Polisen lade ut spikmatta söder om Örkelljunga under natten för att få stopp på ett fordon som förföljts från Laholms kommun. Man fick stopp på fordonet efter ett förföljande på cirka 45 minuter som bland annat gick på mindre vägar och startade vid 03-tiden.

Både förare och passagerare misstänkts för narkotikabrott medan föraren dessutom misstänks för grovt rattfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik samt att ej ha stannat på polismans tecken.

Blekinge

Ytterligare två unga män har anhållits misstänkta för försök till grovt rån efter händelsen i Ronneby sent på lördagskvällen. De hämtades in av polis vid 22-tiden på söndagskvällen.

– Efter förhör beslutade åklagaren att anhålla de två. Så nu sitter det fyra anhållna för försök till grovt rån. Det är ganska mycket förhörsarbete kvar att göra, säger Magnus Hansson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Världen

Nattens stora Golden Globe-gala i Los Angeles har dragit igång – och det blev en svensk vinnare direkt. Stellan Skarsgård prisades för sin insats i tv-serien "Chernobyl".

– Jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här, säger han efter att ha fått sin statyett.

När nattens glittriga gala inleddes hade två svenskar vinstchans. Och när en av de första kategorierna lästes upp var det ett svenskt namn som ropades ut: Stellan Skarsgård, som vann för sin insats i HBO-succén "Chernobyl" – en serie som senare även vann pris som bästa miniserie.

– Det känns så bra att … att jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här priser, sade Skarsgård på en presskonferens direkt efter utdelningen.

Skarsgård upprepade med priset sin son Alexander Skarsgårds seger från i fjol. Han fick då en Golden Globe för sin insats i miniserien "Big little lies".

Annons

– Jag följer i min sons fotspår nu. Till slut, sade Skarsgård den äldre. (TT)

Måndagen gav ett bedrägligt lugn över sydöstra Australien. Men de drabbade områdena bävar för nya heta dagar och rökdis från bränderna hindrade räddningsaktioner för att undsätta isolerade längs kusten.

Något svalare temperaturer och ett lättare regn över stora delar av de branddrabbade områdena gav högst tillfällig respit från de värsta bränderna. Senast under fredagen väntas stora delar av sydöstra Australien åter få uppemot 40 grader.

– Vi kan inte bara sitta stilla och vara nöjda just nu. Vi har stora brandvarningar för slutet av veckan, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Regndropparna som på måndagen föll var förhållandevis få, och ställde på sina håll till mer bekymmer än glädje.

Brandbekämpare i delstaterna Victoria och New South Wales ägnade stora resurser åt att i förebyggande syfte bränna ner mark, så att de okontrollerade eldarna får svårare att sprida sig till bostäder. Men det regn som föll försvårade enligt nyhetsbolaget ABC det arbetet, samtidigt som det var för litet för att i sig bromsa elden. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons