Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan särskilda händelser i området.
Publicerad 14 mars 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin.

I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.

Annons

– Vi har en väldigt hög trafik nu, och en väldigt hög försäljning – mycket högre än vanligt. Så det är mycket folk i butiken. Så riskgrupperna ska inte ta sig till apoteken, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef vid Apoteket.

Han betonar att beställningar även kan göras online via fullmakt, om personen med fullmakt först registrerar sig på plats på ett fysiskt apotek.

Inga speciella riktlinjer

Apoteket har inga speciella riktlinjer till sin personal i samband med coronatider, mer än att försöka att hålla avstånd till sina kunder och påminna dem om att inte nysa rakt ut.

– Vi har en vana vid att människor kommer till oss som behöver läkemedel när de är sjuka. Det är klart att vi försöker att vara förberedda på att även vår personal kan komma att bli sjuk i större utsträckning än annars. Det gäller som i alla verksamheter, att vi försöker att lösa den risken.

Apoteket uppmanar också folk med coronasymtom att inte besöka apoteken, utan göra sina inköp via ombud.

– Så att inte apoteken blir en plats där man smittas, säger Markus Sjöqvist.

Brist på Ipren

Vissa saker som det är brist på är smärtstillande läkemedel som Ipren. Sjöqvist vädjar till folk att inte bunkra, utan vara solidariska.

– Men det finns andra läkemedel som är utbytbara ofta om man vill ha något febernedsättande. Till exempel så lägger vi stora beställningar på paracetamol, som exempelvis Alvedon, för att vara säker på att vi har en god tillgång, säger Sjöqvist. (TT)

Annons

En man har förts till sjukhus med skär eller stickskador efter ett knivbråk i Rosengård i Malmö sent på fredagskvällen, rapporterar flera medier.

Enligt polisen har en plats spärrats av och en person är gripen.

– Det är åtminstone grov misshandel, kanske mer än så. Vi avvaktar att vården gör sin bedömning av skadeläget, säger Rickard Lundqvist vid polisen till SVT Nyheter Skåne. (TT)

Omvärlden

Danmark stänger gränsen från och med lördagen för att stoppa spridning av coronaviruset – utlänningar måste från och med då ha ett "giltigt syfte" för att få lov att passera.

Beslutet ska inte påverka godstrafiken till Sverige eller svenskar som jobbar i Danmark, enligt Sveriges regering.

– Från och med i morgon klockan 12 stänger vi de danska gränserna tillfälligt. Det kommer fortfarande vara möjligt att transportera livsmedel, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark, sade Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en pressträff på fredagen, rapporterar Ekstrabladet.

Stängningen gäller till och med den 13 april.

Giltigt syfte krävs

För att få lov att passera gränsen till Danmark måste utlänningar ha ett "giltigt syfte" att vistas i landet, sade Frederiksen.

– Alla turister och utlänningar som inte kan bevisa att de har giltiga skäl att visats i Danmark, får inte komma in i Danmark.

Annons

I praktiken innebär det att det införs gränskontroll. Polisen och militären kommer att ta hand om gränskontrollen, enligt Frederiksen.

Den som arbetar i Danmark påverkas dock inte av stängningen. Även danska medborgare kommer fortsättningsvis att kunna passera gränsen.

Inte heller svenskar som varit på resa utomlands kommer att hindras från att passera gränsen. De anses ha giltigt skäl för inresa. Det gäller även vid transit på Kastrups flygplats.

– Vi kommer att se bilköer vid gränserna och vid flygplatserna. Vi kommer att se att en del flyg-, färje- och tågförbindelser helt eller delvis stoppas, säger justitieminister Nick Hækkerup enligt nyhetsbyrån Ritzau.

"Knyter till säcken"

Polisen kommer på lördagen att stänga för persontrafiken men kommer att låta den tunga trafiken passera, enligt Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde.

– Det rör sig primärt om gränsen mot Tyskland och Sverige och i mindre utsträckning till Norge. Vi knyter till säcken, säger han.

Enligt statsministern Mette Frederiksen har Sverige, Norge och Tyskland informerats om gränsstängningen.

Vad som händer med Skånetrafikens verksamhet kan bolaget vid 23-tiden på kvällen inte svara på, trots att man suttit i en rad möten med bland andra Banedanmark, DSB och Trafikverket. Fler möten är inplanerade till lördagsmorgonen.

– Vi har inte informerats om beslutet i förväg. Därför vet vi inte vad detta betyder för trafiken och våra kunder, men vi återkommer med information så fort vi vet mer, säger Jens Listrup, strategichef på Skånetrafiken.

Annons

Damberg: Hindrar inte godstrafiken

"Beslutet ska inte påverka svenskar som jobbar i Danmark och inte heller påverka godstrafiken till Sverige", säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar till TT.

"Vi står inför en helt ny situation där omvärldsläget ändras snabbt. Olika länder är drabbade i olika grad och väljer att agera på olika sätt. Danmark har meddelat att man imorgon stoppar resor över gränsen. Beslutet ska inte beröra svenskar som jobbar i Danmark eller hindra godstrafiken. Men hur detta kommer att fungera i praktiken är viktigt att följa. Vi befinner oss i ett allvarligt läge", skriver Damberg.

Mikael Dambergs pressekreterare Natali Sial skriver i ett mejl till TT att Damberg inte kan svara på detaljfrågor om det danska beslutet, och att han "måste analysera detaljerna" innan han kan uttala sig ytterligare.

"Meningslös åtgärd"

Danmarks beslut att stänga gränserna går inte att motivera på vetenskaplig väg, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd, säger han.

Tegnell misstänker att beslutet är fattat helt på politisk nivå och ser inte att det borde vara aktuellt för Sverige att göra likadant.

– Jag har väldigt svårt att se hur det skulle kunna hjälpa oss. Det finns inga studier som visar det. Tvärtom skulle det skada oss ekonomiskt. Det finns det däremot studier om.

Stena Line stänger trafik

Annons

Svenska rederiet Forsea trafikerar Helsingborg-Helsingör med fyra färjor för gods- och passagerartrafik. Jens Ole Hansen, tillförordnad vd, säger till Sydsvenskan/HD att han inte vet hur rederiet ska agera.

– Men vi måste informera våra passagerare om att de inte kan resa till Danmark från i morgon, så är det bara, säger han till tidningen.

I dag går passagerarfärjorna var tjugonde minut. Passagerare reser både med och utan egen bil. Färjorna tar också många lastbilar, som enligt Danmark ska släppas igenom gränsen. Hur sorteringen ska gå till är oklart.

Färjerederiet Stena Line skriver i ett pressmeddelande på fredagskvällen att man med anledning av det danska beslutet stänger ner passagerartrafiken till Danmark tills vidare. Även till Polen – som också stänger sina gränser – stoppas passagerartrafiken.

Frakttrafiken kommer dock att fortsätta tills vidare, skriver Stena Line. (TT)

"Giltiga skälen"

Den danska nyhetsbyrån Ritzau har listat vad som är ett giltigt skäl för utländska medborgare att få resa in i Danmark. Samtidigt säger myndigheterna att skäl kommer att värderas från fall till fall.

1. Om man arbetar i eller bor i Danmark

2. Om man ska leverera varor i Danmark

3. Om man ska hämta varor i Danmark, till exempel slaktdjur

4. Om man har umgängesrätt med barn i Danmark

5. Om man ska besöka svårt sjuka anhöriga i Danmark

6. Om man ska delta i en begravning i Danmark

7. Om man passerar gränsen på väg hem till Sverige från en utlandsresa. Det gäller även transit på Kastrups flygplats.

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons