Annons

Här är Sveriges vanligaste insekt

Nästan 15 år och över hundra olika experter krävdes för att få till den noggrannaste kartläggningen av Sveriges insekter som någonsin gjorts. Resultatet förvånade – på flera sätt.
Forskning • Publicerad 7 mars 2020
Tvåvingar, som myggor och flugor, är den vanligaste insekten i Sverige och står för tre fjärdedelar av alla insekter i landet. På bilden syns en fluga.
Tvåvingar, som myggor och flugor, är den vanligaste insekten i Sverige och står för tre fjärdedelar av alla insekter i landet. På bilden syns en fluga.Foto: John Hallmén
Steklarna är den artrikaste gruppen insekter i Sverige med cirka 11|000 arter.
Steklarna är den artrikaste gruppen insekter i Sverige med cirka 11|000 arter.Foto: John Hallmén

Sverige har fler insekter än man tidigare trott. Det är slutsatsen efter att över hundra forskare i 15 år noggrant studerat art efter art i mikroskop. Med ungefär 28 000 dokumenterade arter anses Sveriges insektsfauna vara världens mest utforskade, och man räknar med att ytterligare cirka 5 000 arter återstår att upptäcka.

– Insekter utgör ungefär hälften av den mångfald vi har i Sverige och spelar en oerhört viktig roll i våra ekosystem. De bidrar med nedbrytning, pollinering och kontroll av skadeinsekter. Genom att studera insektsfaunan ser vi hur naturen mår på ett mer detaljerat sätt, säger Fredrik Ronquist, professor i entomologi vid Naturhistoriska riksmuseet, som ledde studien.

Stort antal nya

Annons

Inom ramen för studien upptäckte forskarna ett förvånansvärt stort antal nya arter. Både arter som funnits i andra länder men som är nya för Sverige, men även arter som är helt nya för vetenskapen i stort.

– Många av de nya arterna är oansenliga insekter. Till exempel har vi hittat många nya puckelflugor, en grupp med små flugor som är vanliga i de flesta miljöer, säger Fredrik Ronquist och fortsätter:

– En annan sak som förvånade mig är att vi hittade så mycket nytt i norra Sverige. Men när man tänker efter är det kanske inte så förvånande ändå eftersom insektsfaunan i den södra tredjedelen av Sverige är mer välstuderad.

Ny studie

Flest arter finns det inom gruppen steklar, med en tredjedel av alla arter i Sverige. Vanligast förekommande sett till antalet individer är dock tvåvingar som myggor och flugor, som står för tre fjärdedelar av alla insekter i Sverige.

Redan nu görs en ny studie för att följa upp resultaten från den förra. Under hela 2019 fanns 200 insektsfällor utspridda i hela landet som nu ska analyseras – men den här gången kommer det inte ta 15 år.

– Nu utnyttjar vi genetiska metoder, vilket innebär att vi analyserar insekternas dna och får resultatet mycket snabbare. Där ligger framtiden, säger Fredrik Ronquist.

Alice Nordevik/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons