Annons
Nyheter

Här är veckans snackisar

En 30-årig sportjournalist som har allt han äger i två väskor, en småbarnsfamilj som trängs i en etta och så nyheten om att Skånes bästa restaurang finns i Ystad.
Här är artiklarna från YA som väckt mest uppmärksamhet i veckan – i korthet och öppet för alla att läsa.
Sydöstra Skåne • Publicerad 10 december 2022

Filip Wollin, 30, är sportjournalisten som lever som nomad och är ständigt i rörelse. Samtidigt är han minimalist, hans få prylar ryms i en stor sportbag, och en mindre. Han har inte haft någon egen bostad sedan 2017 utan reser istället runt i Europa och ägnat sig åt sin stora passion, fotboll, på arbetstid.

– Många jag känner tycker att mitt liv låter fantastiskt, men de hittar ursäkter för att inte själva förenkla sitt liv.

"Jag har aldrig låtit pengar vara en del av mitt liv”, säger Filip Wollin.
"Jag har aldrig låtit pengar vara en del av mitt liv”, säger Filip Wollin.Foto: Carl Johan Engvall
Annons

För ett år sedan fick Filip en fast anställning på SvenskaFans och nyligen blev han tillfrågad om en chefspost. Med frågan kom Filip till insikt om att han inte vill vara chef, han vill inte leva ett inrutat liv. När vi ses har han precis sagt upp sig och blir kvar som anställd fram till årsskiftet.

– Jag har alltid försökt att prioritera min magkänsla. Det är vemodigt men någon gång måste man klippa bandet. Nu känner jag mig klar med detta.

Familjen Alhamoui bor fyra personer i ett rum och kök – och älskar det. Att leva på liten yta har blivit en positiv utmaning för Sandra och Wissam. De tycker båda om inredning och inspirerar gärna andra som vill hitta smarta boendelösningar.

Sandra, Wissam och deras två små barn bor i en etta.
Sandra, Wissam och deras två små barn bor i en etta.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Valet att flytta till en mindre bostad tog de när dottern Malilea föddes för 2,5 år sedan.

– Det andra blev för stort, säger Sandra.

Familjen bor på cirka 45 kvadrat, men har också extra utrymmen till förvaring. Med den begränsade ytan kommer både för- och nackdelar. Paret är alltid när barnen och det blir inte så mycket att städa, men samtidigt blir det svårt med egentid.

Magasinet Skåne har utsett ”Årets bästa” i ett flertal kategorier. I sydöst hittar vi bland annat årets evenemang, operafestivalen på Drakamöllan, och årets omväg, Grevinnans butik utanför Skurup. Men allra mest reaktioner blev det på utnämnandet av Skånes bästa krog: Le Petit Bistrot på gågatan i Ystad.

– Det här är så himla roligt. Vi ser det förstås som en ära. Att vi får priset när vi bara haft öppet i knappt ett och ett halvt år gör oss också lite extra stolta och glada, säger Jennie Fredman Benson, som står bakom satsningen tillsammans med sin man (Jonas Benson) och pappa (Crister Svantesson).

Magasinet Skåne har utsett Le Petit Bistrot till Årets restaurang i Skåne 2022. Jennie Fredman Benson driver krogen tillsammans med sin man Jonas Benson. Jennies pappa, stjärnkocken Crister Svantesson som har en lång karriär bakom sig, är den ”gastronomiska ledstjärnan” i köket.
Magasinet Skåne har utsett Le Petit Bistrot till Årets restaurang i Skåne 2022. Jennie Fredman Benson driver krogen tillsammans med sin man Jonas Benson. Jennies pappa, stjärnkocken Crister Svantesson som har en lång karriär bakom sig, är den ”gastronomiska ledstjärnan” i köket.Foto: Fredrik Sjöstrand

IFK Ystads nye kassör, 25-årige ekonomen Daniel Schnell, har lyfts fram och hyllats som en av de viktigaste personerna i klubbens överlevnadskamp. En av hans kreativa lösningar var att låna ut sin egen storebror till Lugi.

Daniel Schnell, IFK Ystads nya kassör, såg till att minska utgifterna genom att låna ut sin storebror till Lugi HF.
Daniel Schnell, IFK Ystads nya kassör, såg till att minska utgifterna genom att låna ut sin storebror till Lugi HF.Foto: Nils Sjöholm

– Det var lite halvt på volley som frågan om en plats i styrelsen som kassör dök upp och jag blev invald 31 augusti. Egentligen har jag ingen erfarenhet av föreningsliv på det här sättet, utan har jobbat med företag, säger Daniel Schnell.

Annons

Den senaste tiden har styrelse och sponsorer slutit sig samman och räddat klubben. Alla spelarförsäljningar har gjort sitt och efter miljongåvan är IFK Ystad på fötter igen. Med färre spelare och knappare resurser – men på fötter.

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons