Annons
Nyheter

Sex kvar i valet av brittisk ledare för Tories

Sex kandidater återstår efter den första omröstningen om vem som ska bli Konservativa partiets nya ledare – och därmed Storbritanniens premiärminister. Flest röster fick den tidigare finansministern Rishi Sunak.
Storbritannien • Publicerad 13 juli 2022
Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick flest röster i den första omröstningen av Konservativa partiets nya ledare. Arkivbild.
Den tidigare finansministern Rishi Sunak fick flest röster i den första omröstningen av Konservativa partiets nya ledare. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Den nuvarande finansministern Nadhim Zahawi och den tidigare utrikesministern Jeremy Hunt eliminerades i den första omröstningen om vem som ska leda Konservativa partiet.

Kandidaterna behövde få stöd av minst 30 konservativa parlamentsledamöter för att nå en andra omröstning. Flest röster fick den tidigare finansministern Rishi Sunak, med 88 röster, följd av biträdande handelsminister Penny Mordaunt, som fick 67 röster. Även Liz Truss, Kemi Badenoch, Tom Tugendhat och Suella Braverman, i fallande ordning, klarade spärren.

Annons

De går nu vidare till en andra omröstning under torsdagen. En tredje omröstning kommer att ske på fredag och en fjärde på måndag, om det krävs.

När det är fyra kandidater kvar kommer de att få frågan om att vara med i en sista omröstning. Senast torsdagen den 21 juli ska det bara finnas två kandidater kvar.

Vem som slutligen väljs till partiledare avgörs under sommaren genom poströstning av de drygt 160 000 partimedlemmarna. Resultatet ska tillkännages den 5 september.

I en intervju i The Telegraph säger favorittippade Rishi Sunak:

– Vi kommer att sänka skatterna och vi kommer att göra det ansvarsfullt. Det är mitt ekonomiska tillvägagångssätt. Jag skulle beskriva det som förnuftig thatcherism.

Fakta: Vilka är de sex kandidaterna?

Rishi Sunak, tidigare finansminister. Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall. Sunak har högst stöd bland parlamentsledamöterna.

Penny Mordaunt, biträdande handelsminister. Mordaunt var landets första kvinnliga försvarsminister 2019. Tillsammans med Sunak är hon en av kandidaterna med störst stöd bland ledamöterna.

Liz Truss, utrikesminister. Truss har stöd av Johnson-anhängarna Nadine Dorries and Jacob Rees-Mogg. Hon är populär bland konservativa väljare i landet.

Tom Tugendhat, parlamentsledamot och ordförande i parlamentets utrikesutskottet.

Kemi Badenoch, tidigare biträdande jämställdhetsminister. Badenoch var en av dem som avgick från Johnsons regeringskansli i förra veckan i samband med att hon lanserade sin egen kandidatur.

Suella Braverman, justitiekansler för England och Wales. Krävde Boris Johnsons avgång i förra veckan.

Fakta: Vilka är de sex kandidaterna?

Beskedet att Boris Johnson avgår som partiledare och premiärminister kom förra veckan efter att ett femtiotal ministrar och högt uppsatta politiker avgick i protest mot hans ledarskap.

Johnson har på kort tid varit involverad i flera skandaler, varav den senaste, den så kallade "Pincher-skandalen", var droppen som fick bägaren att rinna över. Skandalen följer i sin tur på det som i brittisk press kallas "partygate", och en efterföljande misstroendeomröstning inom Tories, som Johnson överlevde men där 41 procent av partiets parlamentsledamöter inte stödde honom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons