Annons
Nyheter

Härvan i polisledningen: Detta har hänt

Det stormar i landets högsta polisledning efter polisanmälningar mot Stockholms regionpolischef Mats Löfving och jävsanklagelser i samband med tillsättningen av Linda Staaf som underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen.
Detta har hänt i härvan:
Brott • Publicerad 13 december 2022
Linda Staaf, chef för underrättsenheten vid Nationella operativa avdelningen (Noa) (vänster), och Mats Löfving, då chef för Noa (mitten), under en pressträff 2019.
Linda Staaf, chef för underrättsenheten vid Nationella operativa avdelningen (Noa) (vänster), och Mats Löfving, då chef för Noa (mitten), under en pressträff 2019.Foto: Janerik Henriksson/TT

• En första polisanmälan mot Mats Löfving avslöjas:

Den 5 december avslöjade Expressen att Stockholms regionpolischef tillika ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving i december 2021 polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande.

Annons

Anmälan gjordes av Polismyndighetens nationella säkerhetschef och det utpekade brottsoffret var Linda Staaf, underrättelsechef vid Nationella operativa avdelningen (Noa). Bakgrunden var att Staaf i början av september 2021 kontaktat säkerhetschefen och uttryckt oro för sin egen säkerhet.

Enligt Linda Staaf har hon inte känt till polisanmälan och hon sade bestämt nej då säkerhetschefen frågade om hon upplevt sig utsatt för brott av Mats Löfving.

– Jag har inte blivit utsatt för något brottsligt, däremot har det funnits ett respektlöst beteende som jag varit orolig för och som jag till slut valde att prata med säkerhetschefen om, har Staaf sagt till DN.

Polisanmälan gjordes den 13 december 2021. Två dagar senare beslutade överåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren att inte inleda förundersökning. Han gjorde bedömningen att inget av det som beskrivits nådde upp till de misstänkta brotten, utan att det varit “mer fråga om svartsjuka” från Löfvings sida.

• Löfving har anmälts för misshandel:

Den 9 december i år berättar Expressen att Löfving även polisanmälts misstänkt för att ha misshandlat Linda Staaf.

Anmälan gjordes i september 2020 av Ebba Sverne Arvill, chef för polisens avdelning för särskilda utredningar. Även den anmälan avskrevs kort därefter av chefsåklagare Anders Jakobsson.

Också i detta ärende säger Linda Staaf att hon inte blivit utsatt för något brottsligt.

• Utredning om grovt tjänstefel efter jävsmisstanke

Linda Staaf anställdes som underrättelsechef vid nationella operativa avdelningen 2015 efter beslut av Mats Löfving, som då var chef över Noa.

Annons

I november 2021 publicerade polisforskaren Stefan Holgersson rapporten "Hur efterlever polisen offentlighetsprincipen" i vilken Linda Staafs meriter för att komma ifråga som underrättelsechef för Noa ifrågasattes.

Det har också funnits uppgifter om att Mats Löfving och Linda Staaf haft en relation.

Detta ledde till att Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid särskilda åklagarkammaren, i början av 2022 genomförde en så kallad förutredning gällande omständigheterna runt tillsättningen av Staaf 2015. Utredningen ledde aldrig till någon förundersökning då, eftersom det enligt åklagaren inte fanns anledning att anta att brott begåtts.

Den 12 december meddelade Åklagarmyndigheten att en förundersökning om grovt tjänstefel vid tillsättningen av underrättelsechefstjänsten nu inletts.

– Det är nya uppgifter i anmälningar, i medierna, och det är också saker som vi redan kände till som fått kanske en viss annan betydelse i ljuset av de här uppgifterna som kommit fram, sade Bengt Åsbäck om beslutet att inleda en förundersökning.

Linda Staaf har i flera intervjuer beskrivit relationen mellan henne och Löfving som "privat men ytlig".

– Det har inte varit ett förhållande, det blev aldrig ett förhållande. Det har inte varit ett hemligt förhållande, det har absolut inte varit närstående, har hon sagt till TV4:s Nyhetsmorgon.

• Polisen inleder utredning

Rikspolischef Anders Thornberg har sagt till Expressen att polisen tar det som hänt ”på största allvar och hanterar det med de rutiner som finns”.

I söndags meddelade även Thornberg att en extern utredare ska göra en "fullständig genomlysning" av härvan. Utredningen ska vara klar senast den 28 april nästa år.

Annons

• Löfving får andra arbetsuppgifter

På måndagseftermiddagen meddelade rikspolischef Anders Thornberg att Mats Löfving tills vidare får andra arbetsuppgifter.

I en skriftlig kommentar till TT säger Löfving att han kliver åt sidan efter samtal med rikspolischefen och att han välkomnar en förundersökning så att "alla får de svar som efterfrågas".

• Staaf blir kvar på Noa efter nytt beslut

Den 11 januari skulle Linda Staaf ha påbörjat en ny tjänst vid justitiedepartementet. Men på tisdagskvällen kom beskedet att chefen för Noa, Johan Olsson, beslutat att hon blir kvar hos polisen.

– Han beslutade att det med hänsyn till omständigheterna är lämpligt att avvakta med tjänstgöringen på justitiedepartementet tills vidare, säger Iréne Sokolow vid polisens presstjänst till TT.

Vilka arbetsuppgifter Staaf får vid polisen efter årsskiftet är oklart.

Fakta: Grovt tjänstefel

Enligt brottsbalkens 20 kapitel, 1 § ska den som "uppsåtligen eller av oaktsamhet vid myndighetsutövning genom handling eller underlåtenhet åsidosätter vad som gäller för uppgiften" dömas för tjänstefel.

Påföljden är böter eller fängelse i högst två år.

Vid grovt brott är påföljden fängelse i mellan sex månader och sex år.

"Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om gärningsmannen allvarligt har missbrukat sin ställning eller om gärningen för någon enskild eller det allmänna har medfört allvarligt förfång eller otillbörlig förmån som är betydande".

Källa: Brottsbalken

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons