Annons

Havererat kontrollsystem bakom flygkrasch

Det passagerarplan som fattade eld när det kraschlandade på den internationella flygplatsen i Moskva hade fel på det automatiska kontrollsystemet, enligt flygplatsens pressavdelning.
41 människor omkom i olyckan.
Ryssland • Publicerad 7 maj 2019
Utredare i den ryska haverikommissionen undersöker olycksplanet.
Utredare i den ryska haverikommissionen undersöker olycksplanet.Foto: The Investigative Committee of the Russian Federation via AP/TT

Även radiosystemet slutade fungera som det skulle före den katastrofala nödlandningen enligt piloternas meddelande till flygledningen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Enligt flygplatsens uttalande fattade planet eld först när det tog mark. Branden släcktes inom 20 minuter, skriver Interfax.

Annons

Ryska myndigheter utreder om piloterna kan ha agerat fel i samband med olyckan. Källor inom haverikommissionen säger till tidningen Kommersant att piloterna begick en rad misstag, bland annat att de flög in i ett åskoväder och att de genomförde landningen med fulla bränsletankar, skriver nyhetsbyrån AFP. Enligt en inspelning av samtalet mellan cockpit och flygledare meddelade inte heller piloterna att situationen var kritisk.

Planet, av typen Superjet 100, hade precis lyft från flygplatsen Sjeremetjevo när det sände ut en nödsignal och vände tillbaka och därefter kraschlandade.

Utredarna, som fortfarande undersöker de svarta lådorna från planet, har ännu inte gett någon officiell förklaring till olyckan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons