Annons
Nyheter

HD prövar inte utlämning av besättningsman

Det blir ingen prövning i Högsta domstolen för den brittiske besättningsman som är brottsmisstänkt efter fartygsolyckan på Östersjön i december. Därmed kan han utlämnas till Danmark.
Brott • Publicerad 28 januari 2022
Skrovet på det danska kapsejsade fartyget Karin Høj dagen efter den kollision på Östersjön som orsakade två människors död. Arkivbild.
Skrovet på det danska kapsejsade fartyget Karin Høj dagen efter den kollision på Östersjön som orsakade två människors död. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen arbetade på fartyget Scot Carrier som natten till den 13 december kolliderade med det danska fraktfartyget Karin Høj på Östersjön, mellan Ystad och Bornholm.

Det danska fartyget med två man ombord kapsejsade och hamnade upp och ned i vattnet. Den ene av dem hittades senare död, den andre är försvunnen.

Annons

Efteråt beslutade Malmö tingsrätt att besättningsmannen skulle häktas som misstänkt för grovt sjöfylleri, grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt vållande till annans död. Själv erkände han då bara vårdslöshet av normalgraden.

Dansk polis och åklagare har begärt honom utlämnad för att han ska kunna ställas inför rätta i dansk domstol. Detta har tidigare både tingsrätt och hovrätt sagt ja till – men mannen vände sig då till Högsta domstolen.

Hans advokat har hävdat att ett utlämnande till Danmark kan stå i strid mot Europakonventionen, FN:s havsrättskonvention och även mot folkrätten.

Högsta domstolen (HD) har gått igenom ärendet och konstaterar att prövningstillstånd bara kan medges om det är av betydelse för ledning av rättstillämpningen, eller om det finns synnerliga skäl. Men i det här fallet anser HD inte att det finns något skäl att meddela prövningstillstånd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons