Annons

Hedda och Frans hetast 2019

Hedda Stiernstedt från "Vår tid är nu" och Mello–Frans har en sak gemensamt. De tycks båda ha inspirerat föräldrar. Men någon Greta-effekt syns inte i namnstatistiken för förra året.
Inrikes • Publicerad 31 januari 2020
Hedda och Frans är namnen som under fjolåret ökade mest i popularitet bland nyfödda barn. Arkivbild.
Hedda och Frans är namnen som under fjolåret ökade mest i popularitet bland nyfödda barn. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Greta Thunbergs popularitet har satt sina spår inom alla möjliga områden. Men när föräldrar väljer namn till sina barn är Greta inte populärt. Tvärtom är det ett av de namn som försvunnit från listan över de 100 vanligaste att ge sin nyfödda dotter, visar Statistiska centralbyråns (SBC) siffror för 2019.

– Om det finns en alltför känd namnbärare så kanske man inte vill ge sitt barn samma namn. Det kan kännas lite för stort och man vill inte förknippa sitt barn med just den personen, säger Katharina Leibring, namnforskare vid institutet för språk och folkminnen.

Inspiration från tv

Annons

I stället verkar inspirationen ha kommit från "Vår tid är nu"-skådespelaren Hedda Stiernstedt och Frans Jeppsson Wall som gjorde succé i Melodifestivalen för några år sedan. Hedda och Frans är nämligen namnen som under fjolåret ökade mest i popularitet bland nyfödda barn.

Andra namn som kommit med på listan över de 100 vanligaste att ge sina nyfödda är Dante, Algot, Alve och Ibrahim bland pojkar. Bland flickor är Bonnie, Wilda, Bella, Millie och Victoria vanligast.

– Bella ersätter Belle som åker ut i år. Bella är ju en mer svensk och tvåstavig form av Belle och väldigt många av flicknamnen är ju tvåstaviga och slutar på a. Dessutom är det vanligt att ha med l i namn, det ger en viss mjukhet, säger Katharina Leibring.

Toppnamnen

Toppen av listan har inte förändrats mycket. Alice är, precis som förra året, i topp på listan över flicknamn. Förra årets mest populära pojknamn William är i år utbytt mot Lucas som låg på fjärde plats förra året.

De namn som försvunnit från hundralistan är, förutom Greta och Belle, Zoe och Penny bland flicknamnen och Jonathan, Milian, Maximilian och Lias bland pojknamnen.

– Av de namnen som ramlade ut har vi ju en långkörare, Jonathan. Men nu är det väl så att Jonathan har börjat få barn och då vill man ha några andra namn i stället, säger Katharina Leibring.

Statistiken visar också att föräldrar gärna ger sina barn ett helt unikt namn eller ett vanligt namn med en unik stavning. Under 2019 var det 4 578 flickor och 4 342 pojkar som fick ett helt unikt namn.

– Det kan ha att göra med att vi lever i ett skriftligt samhälle. I ett äldre samhälle där man oftast bara hörde namnen då spelade stavningen inte lika stor roll, säger Katharina Leibring.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons