Annons

Helikoptrar från Belarus över polskt luftrum

Två helikoptrar från Belarus har kränkt polskt luftrum, uppger den polska regeringen. Belarus förnekar dock det hela.
Händelsen spär på spänningarna vid ländernas gräns.
Polen • Publicerad 1 augusti 2023
En belarusisk militärhelikopter. Arkivbild.
En belarusisk militärhelikopter. Arkivbild.Foto: Alexander Zemlianichenko Jr/AP/TT

Helikoptrarna uppges ha övat i Belarus nära den polska gränsen och då åkt in över Polen.

"Kränkningen skedde i Bialowieza-området på mycket låg höjd, vilket gjorde det svårt att upptäcka dem med radarsystemet”, skriver regeringen i ett uttalande.

Annons

Efter händelsen har Polen beslutat att förstärka sin militära närvaro vid gränsen mot Belarus, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Belarus förnekar att helikoptrarna kränkt polskt luftrum. På Telegram skriver man att anklagelserna är "långsökta och görs för att den polska militären och det politiska ledarskapet ska kunna rättfärdiga den militära upprustningen vid gränsen mot Belarus".

De senaste dagarna har ska över hundra legosoldater rört sig mot den belarusiska staden Grodno, nära polska gränsen, säger Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.

Såväl Polen som Litauen har varnat för att legosoldater från Wagnergruppen kan försöka korsa gränsen från Belarus, genom att utge sig för att vara migranter.

Situationen vid gränsen mellan Polen och Belarus har länge varit spänd sedan stora flyktingströmmar, med migranter från Afrika och Mellanöstern, försökt att ta sig in i Polen. Landet anklagar Belarus för att samordna migrantströmmen och kallar det en "hybridattack" i ett försök att destabilisera Polen och EU.

Litauen varnar också för att Wagnersoldater ska utnyttja migranter för att provocera fram oroligheter. Litauens vice inrikesminister Arnoldas Abramavicious sade i fredags att landet funderar på att stänga gränsen till Belarus på grund av Wagnersoldaternas närvaro i regionen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons