Annons

Hellre sill än makrill i hållbart fiskätande

Den som vill äta hållbart fångad fisk bör avstå såväl torsk från Östersjön som makrill från nordöstra Atlanten, enligt WWF:s årliga fiskguide.
Men allt är inte mörker i fiskevattnen.
Fiske • Publicerad 14 maj 2019
Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild.
Torskfiske utanför Norge 2015. Arkivbild.Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix/TT

Världsnaturfonden (WWF) delar in de runt 80 arterna i sin guide i kategorierna grönt, gult och rött ljus. Överlag går det sämre för fyra av de tio vanligaste matfiskarna på den svenska marknaden. Utöver den nämnda torsken och makrillen får nordhavsräkor fiskade i södra Norge rött ljus, och sill från flera olika områden går från grönt till gult ljus.

– Av lite olika anledningar. För makrillen från Nordostatlanten är det framför allt överfiske som är problemet, säger Karin Glaumann, sakkunnig på WWF.

Annons

För räkan – som norska yrkesfiskare fiskar i Kattegat och Nordsjön – beror det röda ljuset dels på att beståndet mår dåligt, dels på att det fiskas småräkor, som dör och dumpas i havet.

– För torsken i Norska havet och Barents hav är det framför allt förvaltningen som drar ner rekommendationen. Det innebär bland annat att man sätter fiskekvoter som är över de vetenskapliga rekommendationerna, säger Karin Glaumann.

Försiktig med makrill

Det finns dock hopp för makrillfantaster.

– Makrill från Nordostatlanten som fiskas med handlina är fortfarande kvar på grönt ljus. Det fiskas skonsamt och blir väldigt lite bifångster, och väldigt liten påverkan på ekosystemet som helhet, säger Karin Glaumann.

Men hon tillägger att man generellt bör vara försiktig med att äta makrill i dagsläget.

– Makrillen fiskas ju med alla möjliga redskap i Nordostatlanten, och det mesta är antingen rött eller gult nu.

Det kan dock finnas makrill och torsk från de aktuella vattnen i handeln som är ok att köpa, om den fiskats innan arterna fick sina nya klassificeringar. Är den MSC-, ASC- eller Kravmärkt är det fritt fram, enligt Karin Glaumann.

Många fördelar

Sedan finns det ju andra alternativ för alla fiskälskare. Drygt åtta av tio arter i WWF-guiden har gröna eller miljömärkta alternativ – och en del arter visar en positiv utveckling, exempelvis rödspätta, rödtunga och piggvar från Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön.

Det finns ingen fisk som enbart har grönt ljus. Men det finns fisk med endast grönt och gult. Som sillen.

– Sill är en fisk som är bra att äta. Mycket ligger på grönt ljus i dagsläget. Det finns vissa undantag, men generellt är det väldigt klimatvänligt att äta sill, säger Karin Glaumann.

– Eftersom det är en stimfisk så får man upp väldigt mycket fisk utan särskilt stor ansträngning, så klimatutsläppet per kilo fisk blir relativt lågt. Sill har många fördelar, säger hon.

Johannes Cleris/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons