Annons
Nyheter

Historisk naturkatastrof i Slovenien

Slovenien • Publicerad 5 augusti 2023
En bro som kollapsat i byn Stahovica nära staden Kamnik i Slovenien på fredagen.
En bro som kollapsat i byn Stahovica nära staden Kamnik i Slovenien på fredagen.Foto: Miro Majcen/AP/TT

Skyfallen och översvämningarna som drabbat Slovenien är den värsta naturkatastrofen i landets 30-åriga historia, säger premiärminister Robert Golob.

De våldsamma regnen under torsdagen och fredagen raserade vägar och broar och satte städer under vatten. Två tredjedelar av landets yta har berörts, enligt Golob.

Annons

Tre dödsfall till följd av översvämningarna rapporterades under fredagen. Ytterligare en död person, en man, hittades i huvudstaden Ljubljana på lördagen, och det finns tecken på att även hans död orsakats av stigande vattenmassor, enligt polisen.

På lördagen började upprensningsarbetet sedan vattenmassorna börjat dra sig tillbaka. Kostnaden för katastrofen väntas överstiga en halv miljard euro, säger Golob efter ett möte med landets nationella säkerhetsråd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons