Annons

Hivpatient uppges helt botad av stamceller

En hiv-smittad patient har botats helt från viruset, uppger läkare i en rapport som publiceras i prestigefyllda The Lancet.
Det är enligt forskningen den andra patienten som botats.
Storbritannien • Publicerad 11 mars 2020
Forskning pågår för att stoppa hiv-infektion, bland annat genom arbete med blodceller, som på denna mikroskopbild tillhandahållen av CDC (Centers for Disease Control). I ett försök uppges stamcellstransplantation uppges ha fungerat på en hiv-smittad person i London. Arkivbild.
Forskning pågår för att stoppa hiv-infektion, bland annat genom arbete med blodceller, som på denna mikroskopbild tillhandahållen av CDC (Centers for Disease Control). I ett försök uppges stamcellstransplantation uppges ha fungerat på en hiv-smittad person i London. Arkivbild.Foto: Maureen Metcalfe, Tom Hodge/AP/TT

Den 40-årige mannen från Venezuela diagnosticerades 2003 och har medicinerats sedan 2012. Samma år fick han diagnos om den svåra cancerformen Hodgins lymfom.

Specifika donatorer

2016 fick patienten en stamcellstransplantation. Stamcellerna kom från en grupp donatorer med en genetisk uppsättning som finns hos mindre än en procent av européer, och som uppges vara motståndskraftig mot hiv.

Annons

Enligt Ravindra Gupta, som lett studien, visar prover på fullständig avsaknad av hiv.

– Det är ganska svårt att föreställa sig att samtliga spår av ett virus som infekterat miljarder celler helt har eliminerats från kroppen, säger Gupta.

Adam Castillejo, kallad Londonpatienten i forskningen, skulle i så fall vara den andre efter den så kallade Berlinpatienten som blivit fri från hiv. Berlinpatienten Timothy Brown botades genom en liknande behandling 2011.

Riskabel operation

Forskare följer noggrant utvecklingen, och studerar nu flera patienter som genomgått liknande behandling. Dessutom är en stamcellstransplantation en svår och riskabel operation.

– Man måste väga risken med en tioprocentig dödlighet vid en stamcellstransplantation mot risken om vi inte genomför den, säger Gupta.

Varningar måste också utfärdas om att se resultaten som slutgiltiga, även om de inger hopp, enligt Sharon Lewin på University of Melbourne i Australien:

– Givet det stora antal celler som kontrollerats och avsaknaden av verksamt virus, är patienten då botad? Olyckligtvis kommer bara tiden att utvisa.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons