Annons
Nyheter

Hjortar misstänks kunna sprida covid-19

Coronaviruset • Publicerad 3 januari 2022
Många vitsvanshjortar i USA har visat sig bära på covid-19-virus. Av allt att döma har hjortarna smittats av människor. Arkivbild.
Många vitsvanshjortar i USA har visat sig bära på covid-19-virus. Av allt att döma har hjortarna smittats av människor. Arkivbild.Foto: Phil Coale/AP

Vitsvanshjortar i USA misstänks kunna fungera som en reservoir för covid-19, enligt en ny studie i tidskriften Nature.

I studien testade forskare ett stort antal hjortar som skjutits under jakten i delstaten Ohio. Det visade sig att 129 av 360 hjortar (35,8 procent) bar på coronaviruset. Av allt att döma har hjortarna smittats av människor vid flera tillfällen och på flera platser.

Ingen av hjortarna tycks har blivit sjuk av infektionen, men forskarna misstänker att hjortarna, när så många djur är inblandade, kan komma att fungera som en smittkälla i framtiden eftersom det finns tecken på att viruset har överförts från hjort till hjort i flera fall. Ingen överföring från hjort till människa har konstaterats men resultatet visar att det finns risk för detta om spridningen fortsätter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons