Annons

Höga halter mikroplast i Växjös badsjö

Natur • Publicerad 7 maj 2019
Gummigranulat används för att toppdressa konstgräset och hålla planen jämn. Granulatet stannar dock inte kvar, utan förs vidare ut i naturen genom exempelvis snöröjning. Arkivbild.
Gummigranulat används för att toppdressa konstgräset och hålla planen jämn. Granulatet stannar dock inte kvar, utan förs vidare ut i naturen genom exempelvis snöröjning. Arkivbild.Foto: Teigen, Trond Reidar/NTB scanpix / TT

Oväntat höga halter av mikroplast – små millimeterstora partiklar från olika plaster – har hittats i Växjösjön. Plasten tros komma från gummigranulat som i flera år använts för att toppdressa Växjös kommuns fotbollsplaner av konstgräs, rapporterar .

Enligt utgör läckage från granulat från konstgräsplaner en av källorna till mikroplast i svenska vatten. En av dem som hittat mikroplasterna i nytagna prov är Charlotte Parsland, kemist på Linnéuniversitetet, som reagerar på de höga nivåerna.

– Det visar förvånansvärt höga halter av mikroplast. Vi har under en kurs på Linnéuniversitetet gjort en liten experimentell studie. Vi höjde på ögonbrynen när vi såg våra resultat, jämfört med vad som är gjort tidigare i svenska insjöar, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons