Högre kostnader hotar ryska ambassaden

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2022
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina har lett till en allt sämre ekonomisk situation för landets diplomatiska avdelningar i Sverige, rapporterar Dagens industri.

Nu ansöker man till Kommerskollegium om att få höja taket för de insättningar som ryska utrikesdepartementet tillåts göra på ambassadens konto i SEB. Detta för att klara av ökade utgifter för bland annat el och vatten- och avlopp, men också räkningar för sjukvård åt anställda och besiktningar för fordon.

Hur mycket pengar det rör sig om framgår inte.

Ansökningen är ryska UD:s fjärde till Kommerskollegium, som har till uppgift att övervaka att EU:s frysningsbeslut efterlevs, sedan februari.

Ryssland ansöker även om tidigarelagda momsutbetalningar från svenska staten samt att få ta bort begränsningarna för inkomster från visumansökningar.

Ryssland diplomatiska representation i Sverige består av landets ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm, konsulatet i Göteborg och en handelsrepresentation på Lidingö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.