Annons

Högre kostnader hotar ryska ambassaden

Ekonomi • Publicerad 2 augusti 2022
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.
Ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Sanktionerna mot Ryssland efter invasionen av Ukraina har lett till en allt sämre ekonomisk situation för landets diplomatiska avdelningar i Sverige, rapporterar Dagens industri.

Nu ansöker man till Kommerskollegium om att få höja taket för de insättningar som ryska utrikesdepartementet tillåts göra på ambassadens konto i SEB. Detta för att klara av ökade utgifter för bland annat el och vatten- och avlopp, men också räkningar för sjukvård åt anställda och besiktningar för fordon.

Annons

Hur mycket pengar det rör sig om framgår inte.

Ansökningen är ryska UD:s fjärde till Kommerskollegium, som har till uppgift att övervaka att EU:s frysningsbeslut efterlevs, sedan februari.

Ryssland ansöker även om tidigarelagda momsutbetalningar från svenska staten samt att få ta bort begränsningarna för inkomster från visumansökningar.

Ryssland diplomatiska representation i Sverige består av landets ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm, konsulatet i Göteborg och en handelsrepresentation på Lidingö.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons