Annons

Högre risk för hjärtinfarkt för lågutbildade

Forskning • Publicerad 14 maj 2019
Högutbildade löper lägre risk för hjärt-kärlsjukdom. Arkivbild.Foto: Erik G Svensson/TT

Risken för hjärtinfarkt eller stroke är dubbelt så hög för lågutbildade eller personer utan utbildning jämfört med högutbildade, enligt en stor internationell studie. Skillnaden är störst i fattiga länder.

Samtidigt är riskfaktorer som fetma, diabetes och högt blodtryck mindre vanliga bland lågutbildade i låginkomstländer.

Annons

"Vi vet inte exakt vad som orsakar den höga risken för hjärt-kärlsjukdom bland personer med låg utbildning i låginkomstländer, annat än möjligen brist på kunskap och bristande hälso- och sjukvård", säger Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och huvudförfattaren bakom rapporten, i ett pressmeddelande.

I höginkomstländerna i studien (huvudsakligen Kanada och Sverige) är risken att insjukna 26 procent högre för lågutbildade jämfört med högutbildade. I låginkomstländer är risken 123 procent högre.

Studien är publicerad i tidskriften The Lancet Global Health.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons