Annons
Nyheter

Högt tryck på transvård i USA efter nya förbud

Vissa tvingas vänta i månader eller år – eller flytta hundratals mil. Väntelistorna för transvård för unga i USA blir allt längre efter förbud i flera delstater.
USA • Publicerad 17 augusti 2023
Läkaren Angela Kade Goepferd vid barnsjukhuset Children's Minnesota.
Läkaren Angela Kade Goepferd vid barnsjukhuset Children's Minnesota.Foto: Abbie Parr/AP/TT
Texas guvernör Greg Abbott har öppnat för brottsutredningar mot familjer vars barn ges könsbekräftande behandling. Arkivbild.
Texas guvernör Greg Abbott har öppnat för brottsutredningar mot familjer vars barn ges könsbekräftande behandling. Arkivbild.Foto: Eric Gay/AP/TT

I 20 delstater runt om i USA har könsbekräftande vård för minderåriga transpersoner antingen förbjudits eller begränsats.

I Texas har republikanen Greg Abbott blivit den första guvernören att öppna för brottsutredningar av familjer till barn som ges hormonbehandling, eftersom han anser att det kan likställas med misshandel. En domstol väntas i september avgöra om lagen ska få träda i kraft.

Annons

Tusentals påverkas av de nya restriktionerna runt om i landet.

Vid kliniker i delstater där vården fortfarande tillåts blir väntelistorna allt längre.

– Vi gör vårt bästa för att säkerställa att vi kan ta in dessa barn så att de inte tvingas till ett uppehåll i sin vård, säger läkaren Angela Kade Goepferd vid barnsjukhuset Children's Minnesota, till nyhetsbyrån AP.

Ett år eller mer

Katy Miller, som har ansvar för sjukhusets vård av tonårspatienter, tror att "åtminstone hundratals" familjer har flyttat till Minnesota i sökandet efter könsbekräftande behandling, som ofta består av pubertetshämmande hormoner eller annan typ av hormonbehandling.

Tidsbokningarna till sjukhuset avdelning för transvård kommer in från hela landet, däribland från Texas, Montana och Florida som alla tre har infört förbud. Det senaste året har förfrågningarna om tider ökat från omkring 100 i månaden till mellan 140 och 150, skriver AP.

– Det är skrämmande att föreställa sig att det kommer att ta ett år eller mer innan vissa patienter kommer att få ett första vårdmöte, säger Angela Kade Goepferd till nyhetsbyrån.

Omkring 90 000 barn mellan 13 och 17 år som identifierar sig som transpersoner bor i delstater som begränsar deras tillgång till könsbekräftande behandling, enligt en uppskattning gjord av forskare vid University of California. Det säger dock inget om hur många som eftersöker hormonbehandling.

Flyttar till Kalifornien

Den 17-åriga Texasbon Rhys Perez flyttar snart till Los Angeles för att börja på college. En anledning till att hen valt Kalifornien är delstatens nya lag om att skydda tillgång till transvård för unga.

Perez har dock mötts av köer på mellan nio och 14 månader vid klinikerna som hen kontaktat där.

– Hormoner och sådant, det är nåt som min familj aldrig riktigt förstått sig på, säger Perez till AP.

Annons

– Jag insåg att det var bäst att vänta tills jag flyttar för att börja på college, men det är frustrerande att veta att jag kommer att behöva vänta ännu längre.

Hormonbehandling för minderåriga har varit omdebatterat på flera håll i världen de senaste åren. I Sverige gick Socialstyrelsen i fjol ut med nya rekommendationer där man manar till återhållsamhet då man bedömer att det finns risker med pubertetshämmande och könsbekräftande hormonbehandling för personer under 18.

Läkare kritiserar förbud

Samtidigt konstaterar man att det är viktigt att unga med könsdysfori får tillgång till vård såsom psykosociala insatser och hormonbehandling i de fall det bedöms som motiverat.

I USA har frågan blivit föremål för en polariserad politisk debatt.

Restriktioner och förbud började röstas igenom i republikanskt ledda delstater 2021, ofta med motiveringen att barn saknar mognad att fatta beslut om behandlingar de senare kan komma att ångra.

USA:s största barnläkarförening, American Academy of Pediatrics, kritiserar förbuden och restriktionerna och försvarar unga transpersoners rätt till vård.

Men man beslutade också häromveckan att beställa en översiktsstudie av den forskning som finns om hormonbehandlingars effekt och säkerhet.

Fakta: Transpersoner och hormonbehandling

Att vara trans innebär oftast att ens könsidentitet inte stämmer med det kön som registrerades i folkbokföringen när man föddes. Begreppet inkluderar även icke-binära, som identifierar sig som varken man eller kvinna.

En del transpersoner har diagnosen könsdysfori och vissa genomgår könsbekräftande vård, så att kroppen bättre stämmer överens med ens identitet.

Behandlingen kan bestå av så kallade stopphormoner som gör att puberteten avstannar. Puberteten startar igen om medicineringen avbryts. För den som fortsätter behandlingen ersätts så småningom stopphormoner med könshormoner, som på olika sätt förändrar kroppen.

Källa: Socialstyrelsens "Till dig med könsdysfori" (januari 2020), RFSL

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons