Annons

Hon såg om förlusten mot Sverige tre gånger

Sanne Troelsgaard hatar att förlora. Så mycket att hon tvingat sig själv att se om VM-kvalförlusten mot Sverige tre gånger.
Nu vill den hårdföra danskan ha revansch.
Fotboll • Publicerad 6 mars 2020
Sanne Troelsgaard i Rosengårdströjan. Arkivbild.
Sanne Troelsgaard i Rosengårdströjan. Arkivbild.Foto: Björn Lindgren/TT

Den 31-åriga danskan har en vinnarskalle som få kan matcha. I en intervju med Sydsvenskan i höstas berättade hon hur hennes glöd har gjort henne till den fotbollsspelare hon är, men också hur temperamentet många gånger har slagit över.

– Det är som att jag är två personer, sade Troelsgaard, och berättade bland annat hur hon när hon var yngre kunde gå in för att skada medspelare på träning.

"Gjorde jätteont"

Annons

I dag har hon lärt sig att kontrollera humöret, bland annat med hjälp av en mental coach, och försöker använda gnistan till sin fördel.

– Det har väl inte undgått någon att hon spelar med ett temperament, men det är det som gör henne till en fotbollsspelare också, säger Sveriges Nathalie Björn, lagkamrat med Troelsgaard i Rosengård.

– Och det har blivit väldigt bra, hon jobbar väldigt mycket med det (temperamentet). Det är något som hon har utvecklat under de här tre säsongerna som jag har varit i Rosengård.

För Troelsgaard är lördagens match mot Sverige i Algarve Cup särskilt viktig. Efter var sin inledande förlust slåss de två grannländerna nu om placeringarna 5–8 i turneringen, men för danskorna finns också revansch att utkräva från VM-kvalmatchen i Viborg 2018. Den matchen vann Sverige med 1–0 och blev på så sätt klart för VM, medan Danmark till slut missade mästerskapet.

– Den gjorde jätteont. Det var en av de värsta förlusterna som jag har varit med om. Jag såg om matchen tre gånger i följd efteråt, för jag var så missnöjd med hela vår prestation. Vi hade kunnat göra så många saker annorlunda, säger Troelsgaard.

– Det är klart att vi mötte ett bra lag, men den förlusten svider fortfarande, att Sverige gick till VM och att vi fick stanna hemma.

Räkna med byten

Danmarks största stjärna, Wolfsburgs Pernille Harder, har också VM-kvalförlusten på näthinnan när hon går in på Estádio Municipal i Lagos på lördag.

– Det var såklart en otrolig besvikelse och tufft att inte få vara med på VM. Men det är historia nu, och vi försöker bara kolla framåt. Vi vill få revansch på Sverige, det skulle ge en bra känsla för oss i laget, säger Harder.

För svensk del är Algarve Cup en av få möjligheter för förbundskapten Peter Gerhardsson att testa spelare inför det fortsatta EM-kvalet och sommarens OS. Räkna därför med många förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Tyskland i onsdags.

– Ja, det kommer det att bli. Om man har följt oss under de här åren i Algarve Cup så vet man att det är träningslandskamper och en möjlighet att titta på spelare. När vi åker härifrån så har vi bara tävlingslandskamper framöver, så vi behöver få en del svar, säger Gerhardsson.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons