Annons
Nyheter

Hongkong uppmanar Google: Radera demokratisång

Google har hamnat i en diplomatisk dispyt med Hongkong.
Företaget har en "moralisk skyldighet" att få låten "Glory to Hong Kong" att sluta dyka upp i sökresultat, anser Hongkongs Kinatrogna styre.
Hongkong • Publicerad 13 december 2022
Demonstranter håller flaggor med texten "Hongkong självständigt" utanför Kinas ambassad i London den 10 december.
Demonstranter håller flaggor med texten "Hongkong självständigt" utanför Kinas ambassad i London den 10 december.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Låten ifråga tonsatte Hongkongs omfattande demokratiprotester 2019 och har återigen hamnat i blickfånget. Protestsången har – till den Pekinglojala Hongkongledningens stora förtret – nyligen spelats för stadens idrottare i samband med flera internationella sportevenemang i stället för Kinas nationalsång, något som fått Peking att se rött.

Fadäserna har fått Hongkongs styre att få upp ögonen för att låten är den första som dyker upp vid Googlesökningar på Hongkongs nationalsång.

Annons

– Om ett företag är ansvarigt på något sätt så har det en moralisk skyldighet, säger Hongkongs ledare John Lee till reportrar i samband med uppmaningen till Google.

Under måndagen uppgav Hongkongs säkerhetschef Chris Tang att Google har vägrat att ändra sökresultaten med hänvisning till att de styrs av algoritmer, inte av människor. Google har inte officiellt kommenterat dispyten.

Att sjunga eller spela "Glory to Hong Kong" är förbjudet under den hårdföra så kallade säkerhetslagen för Hongkong, som Peking drev igenom 2020.

På tisdagen kom samtidigt beskedet att rättegången mot den fängslade publicisten Jimmy Lai skjuts upp till september 2023. Lai greps under ett tillslag mot stadens prodemokratiska rörelse efter protesterna 2019 och dömdes tidigare i december – i en av omvärlden hårt kritiserad rättegång – till fem års fängelse för bedrägeri. 75-åringen, grundare av den nu nedlagda prodemokratiska tidningen Apple Daily, står också anklagad under den kontroversiella säkerhetslagen och riskerar med det åtalet livstids fängelse.

Fakta: Hongkong

Hongkong var en brittisk koloni i 155 år, men 1997 lämnades staden över till Kina. Då blev det en "särskild administrativ region" med stort självstyre. Enligt avtalet skulle Hongkong förbli relativt fritt i minst 50 års tid enligt devisen "ett land, två system". Kina har sedan dess brutit mot löftet och steg för steg utökat sin kontroll.

Regeringschefen i Hongkong utses av Kinas regering i Peking.

Efter att Kinas kommuniststyre föreslog ett nytt system där den själv skulle få sålla bland alla kandidater utlöstes de så kallade paraplyprotesterna 2014. Mängder av människor ockuperade affärsdistriktet Central och krävde fria val. Nästa stora protestvåg skedde under 2019.

Sommaren 2020 införde Kina en ny nationell säkerhetslag för Hongkong, i syfte att "skydda rikets säkerhet". Den förbjuder separatism, omstörtande verksamhet, terrorism och samröre med främmande makt eller andra utländska parter som uppfattas kunna hota Kinas säkerhet. Mängder av oliktänkande och journalister har gripits och fängslats i enlighet med lagen sedan den infördes.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons