Annons
Nyheter

Hoppfulla vaccinsignaler från Oxford

Storbritannien • Publicerad 1 juli 2020
Från universitetet i Oxford kommer positiva signaler från försöken att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.
Från universitetet i Oxford kommer positiva signaler från försöken att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Arkivbild.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Coroanvaccinet som håller på att tas fram vid Oxford-universitetet har i försöken gett hoppfulla svar om immunitet.

– Vi är glada över att se rätt sorts immunitetsrespons som kommer att ge skydd, och inte av felaktig typ, säger Sarah Gilbert, professor i vaccinologi på universitetet, under en utfrågning i parlamentet.

Annons

Vaccinet AZD1222 är licensierat till den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca. I förra veckan bedömde Världshälsoorganisationen (WHO) att vaccinet för närvarande förmodligen är världsledande.

Cirka 8 000 frivilliga är anmälda till fas 3-försöken, som har inletts. Försöken med människor syftar till att visa hur vaccinet fungerar i en stor grupp personer över 18 år, och hur bra vaccinet hindrar människor från att smittas och bli sjuka i covid-19.

Sarah Gilbert hoppas på ett genombrott före början av 2021, men kan nu inte var mer specifik om tidslinjen.

För alla vaccinkandidater som håller på att utvecklas världen över gäller fortfarande osäkerhet om de kommer att fungera i slutändan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons