Annons
Nyheter

Nordkorea: Robottest var övning för attack

Nordkoreas senaste robottester var övningar i att "skoningslöst" attackera grannen i syd och slå mot amerikanska militära mål, såsom flygbaser, uppger Nordkoreas militär.
Nordkorea • Publicerad 7 november 2022
Amerikanska och sydkoreanska stridsflygplan från en övning i lördags.
Amerikanska och sydkoreanska stridsflygplan från en övning i lördags.Foto: Sydkoreas försvarsdepartement/AP/TT

Nordkorea avfyrade förra veckan över 20 robotar, bland annat fyra ballistiska kortdistansrobotar, och flög stridsflygplan över havet – något som utlöste evakueringslarm i delar av Sydkorea och Japan.

Robotarna förklaras som en protest mot de pågående gemensamma militärövningarna mellan USA och Sydkorea. Nordkorea varnar att man kommer att svara på övningarna med "beslutsamma och överväldigande" militära åtgärder, enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Annons

"Ju mer ihärdigt fiendernas provocerande militära rörelser fortsätter, desto mer grundligt och skoningslöst kommer Nordkoreas armé att motverka dem", lyder ett uttalande.

Bedömare varnar för att Nordkoreas senaste robottester kan ha använts som en ursäkt för att modernisera landets kärnvapenarsenal och stärka ledaren Kim Jong-Uns inflytande i framtida förhandlingar med Washington och Seoul.

USA och Sydkorea har å sin sida sagt att man kommer att fortsätta att öva tillsammans. Länderna varnar Nordkorea och säger att ett nordkoreanskt användande av kärnvapen skulle innebära slutet för Kim Jong-Uns regim.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons