Annons
Nyheter

"Föga trovärdigt" terrorhot i Bryssel

Hot om terrordåd i tunnelbanan har fått polisen i Bryssel att skärpa säkerheten. Fast hotet betecknas som "föga trovärdigt".
EU • Publicerad 8 mars 2023
Tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel utsattes för ett terrordåd i mars 2016. Nu utreder polisen nya hot mot stadens tunnelbana. Arkivfoto.
Tunnelbanestationen Maelbeek i centrala Bryssel utsattes för ett terrordåd i mars 2016. Nu utreder polisen nya hot mot stadens tunnelbana. Arkivfoto.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Enligt belgiska tidningen Le Soir fick EU-kommissionen i tisdags eftermiddag ta emot ett andra hotbrev på ryska om en kommande attack mot tunnelbanan under onsdagen.

Ett första hotbrev ska ha skickats redan i mitten av februari medan det andra skickades den 3 mars. Hoten ska specifikt ha talat om en explosion mellan stationerna Yser och Rogier.

Annons

Belgiens särskilda organ för att bedöma terrorhot, Ocam, värderar emellertid hotet som "föga trovärdigt".

"Ytterligare säkerhetsåtgärder är inte aktuella i nuläget. Det nationella kriscentret följer fortsatt situationen, i samarbete med samtliga säkerhetstjänster", heter det i ett uttalande från Ocam till Le Soir.

Polisen har ändå tagit varningen på allvar och har undersökt tunnelbanan med bombhundar och förstärkt säkerheten. Hotet ledde även till att USA:s ambassad skickade ut en varning om försiktighet under resande i Bryssel under dagen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons