Annons
Nyheter

Hotad fågelskådare "vill inte öka bördan"

Fågelskådaren i Central Park vill inte medverka i en rättegång mot kvinnan som ringde polisen när han bad henne koppla sin hund.
USA • Publicerad 9 juli 2020
En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen.
En kvinna ringde polisen och sade sig hotad till livet när en man bad henne koppla sin hund i Central park i New York. Hans egen video från händelsen har blivit en viral illustration till vardagsrasismen.Foto: Seth Wenig/AP/TT

När kvinnan ringde polisen påstod hon sig vara "hotad till livet av en afroamerikan". Han hade bett henne koppla sin hund, vilket är obligatoriskt där de två möttes i Central Park i New York tidigare i våras.

Manhattans distriktsdomstol beslöt nyligen att åtala henne för falsk angivelse.

Annons

– Om distriktsåklagaren känner att han måste åtala så bör han åtala. Men han kan göra det utan mig, säger fågelskådaren Christian Cooper till CNN.

Kvinnan blev av med sitt jobb – och även hem och anseende, enligt hennes advokat. Hon har offentligt bett om ursäkt och sagt att hon inte är rasist.

– Jag tror att hennes ursäkt är ärlig. Men även om hon säger sig inte vara rasist så var hennes agerande rasistiskt, säger Christian Cooper i intervjun med CNN.

Han filmade själv händelsen och hans video har väckt enorm uppmärksamhet. Den visar hur han ber henne hålla längre avstånd och säger "ja, var snäll och ring!" när hon går emot honom hållande sin stretande hund i halsbandet och säger att hon ska ringa polisen. Han står still och filmar när hon står en bit ifrån och ringer polisen och med gäll, upprörd röst ber dem komma för att "en afroamerikansk man hotar mig och min hund".

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons