Annons

Hund i viruskarantän – smittar troligen inte

En hund i Hongkong har testats positivt för det nya coronaviruset. Inget tyder på att hundar kan sprida smitta men svenska myndigheter följer utvecklingen.
Coronavirus • Publicerad 5 mars 2020
En kvinna på promenad med sin hund i Hongkong på torsdagen. En hund i Hongkong har testats positivt för den nya coronaviruset, men bedöms inte kunna föra smittan vidare
En kvinna på promenad med sin hund i Hongkong på torsdagen. En hund i Hongkong har testats positivt för den nya coronaviruset, men bedöms inte kunna föra smittan vidareFoto: Kin Cheung/AP/TT
Enligt medieuppgifter är det en hund av rasen pomeranian som testats positivt för coronaviruset i Hongkong. Det här är en hund av samma ras. Arkivbild
Enligt medieuppgifter är det en hund av rasen pomeranian som testats positivt för coronaviruset i Hongkong. Det här är en hund av samma ras. ArkivbildFoto: Kankanit Wiriyasajja/AP/TT
En Pekingbo på promenad med sin hund på torsdagen. Uppgifter om att en hund i Hongkong har smittats av viruset har väckt internationell uppmärksamhet.
En Pekingbo på promenad med sin hund på torsdagen. Uppgifter om att en hund i Hongkong har smittats av viruset har väckt internationell uppmärksamhet.Foto: Ng Han Guan/AP/TT

En hund har testats "svagt positivt" för viruset sars-cov-2, enligt ett uttalande från Hongkongs jordbruksmyndighet (AFCD). Hunden har placerats i karantän för fortsatt provtagning. Den kommer inte att återlämnas till ägaren förrän testresultaten är negativa, säger departementet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters.

Flera experter, bland annat från WHO, anser enligt nyhetskanalen CNN att det är sannolikt att hunden har smittats av en människa. Men bedömningen är också att eftersom sällskapsdjur i allmänhet inte uppvisar symtom så är det osannolikt att de sprider smittan vidare.

"Undvik pussar"

Annons

Bedömningen delas av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i Sverige.

– Det finns ingenting i dagsläget som tyder på att hundar kan bli sjuka eller sprida smitta, säger Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog vid SVA.

Han understryker att även om hunden testats svagt positivt så är det inte säkert att den bär på en aktiv infektion.

– Det kan vara så att den bara bär viruset, att den blivit kontaminerad av miljön eller en smittad människa. Så vi vet inte säkert om hundar kan bli smittade.

För säkerhets skull rekommenderar AFCD i Hongkong ändå att djurägare tvättar händerna efter att ha umgåtts med sina djur och undviker "pussar", enligt CNN.

Inga tester på djur

Karl Ståhl manar också till viss försiktighet, och god hygien, för att inte sjuka ska riskera att smitta sina sällskapsdjur.

– Sjuka människor som utsöndrar viruset kanske ändå ska vara mer restriktiva i sina kontakter med husdjur, precis som med sina andra familjemedlemmar. Det är också det man rekommenderar på OIE, Världshälsoorganisationen för djurhälsa.

Några planer på att testa husdjur vars ägare smittats finns inte i Sverige.

– Inte i dagsläget, men vi följer situationen i Hongkong och ser vad de kommer fram till. Vi kommer att följa de rekommendationer som finns. Vi har möjlighet att testa både människor och djur för coronavirus i vårt labb. Men i dagsläget finns inga rekommendationer om att testa, säger Karl Ståhl.

Britt-Marie Seibold/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons