Annons
Nyheter

Hundratals protesterade i Kina – flera gripna

Hundratals personer demonstrerade på söndagen mot lokala tjänstemäns misstänkta korruption i staden Zhengzhou i Kina, enligt vittnesuppgifter.
Lokala myndigheter har inte kommenterat protesterna men polisen uppger att medlemmar av ett påstått "kriminellt gäng" har gripits.
Kina • Publicerad 11 juli 2022
Demonstranter på trappan utanför en filial till Kinas centralbank i Zhengzhou i Henan-provinsen.
Demonstranter på trappan utanför en filial till Kinas centralbank i Zhengzhou i Henan-provinsen.Foto: Yang/AP/TT

Myndigheter i Kina har tidigare anklagats för att ha utnyttjat en app som används för att spåra covid-19 för att försöka hindra att människor går samman för att protestera. Men på söndagen samlades hundratals personer i en sällsynt offentlig demonstration där de höll upp banderoller och skanderade på den breda trappan utanför en filial till Kinas centralbank i Zhengzhou i Henan-provinsen.

Demonstranterna är några av de tusentals bankkunder som inte kan ta ut sina pengar efter att sex banker i Henan-provinsen fryst alla kontoutdrag.

Annons

– Vi kom tillbaka i dag och ville få tillbaka våra besparingar, sade en kvinna på platsen.

De demonstrerande får på måndagen stöd från många håll via sociala medier, bland annat det kinesiska sociala nätverket Weibo.

Polisen: Olaglig samling

Polisen var på platsen och sade till demonstranterna att det var en olaglig samling och att de skulle gripas och bötfällas om de inte lämnade. På sociala medier har filmklipp publicerats som visar demonstranter som puttas nedför trappan av säkerhetsteam.

De personer som ska ha gripits anklagas för inblandning i planer på att ta över lokala banker, enligt polisen i den närliggande staden Xuchang.

Sent på söndagen publicerades Henans banktillsynsmyndighet ett meddelande på sin hemsida där den uppgav att myndigheterna arbetar för att påskynda verifieringen av kundmedel i fyra av bankerna och att en plan för att lösa situationen för att skydda allmänhetens rättigheter och intressen utarbetas.

Missbruk av app

Förra månaden begav sig också många till Zhengzhou för att kräva åtgärder, och då anklagades myndigheterna för att ha missbrukat användningen av appen som används för att spåra covid-19. Enligt anklagelserna ska personers hälsostatus i appen ha blivit röd, vilket hindrar dem från att resa.

Appen har blivit en naturlig del av livet i Kina i och med landets hårda "noll covid"-strategi. Vissa har uttryckt oro över att den skulle kunna användas för att öka övervakningen av befolkningen i det redan hårt kontrollerade landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons