Annons
Nyheter

Hungrig haj åt ungar inför publik

Danmark • Publicerad 6 augusti 2022
En haj i ett marinakvarium i Grekland. Arkivbild
En haj i ett marinakvarium i Grekland. ArkivbildFoto: Dimitri Messinis/AP/TT

I Kattegattcentret i Grenå på danska Jylland skedde en ovanlig – och oväntad – nedkomst på fredagen. Fyra ungar av arten högfenad haj föddes. Tyvärr blev två av dem omedelbart uppätna av en annan, större haj.

Anläggningen har två högfenade hajar som ingår i ett avelsprogram men personalen visste inte att honan var dräktig. Det var först när besökare larmade om att en stor haj åt upp två små som man blev varse vad som hänt. Personalen ställde sig redo med håven och kunde rädda de två sista ungarna över till en annan bassäng, undan käftarna på den väntande svartfenade revhajen.

Annons

Det är inte ofta som högfenade hajar föds i fångenskap, enligt centrets marinbiolog Rune Kristiansen.

– Jag tror vi är nummer tre eller fyra i Europa som har lyckats avla den här mycket eleganta och fascinerande revhajen, säger han.

Rune Kristiansen hoppas nu på fler ungar nästa år.

– Nu har vi i alla fall dokumentation på att han (hanhajen) inte skjuter lösa skott. Att det faktiskt kan ske en befruktning, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons