1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Hunt: "Europaspel är nyckeln"

Att spela i Europa Leagues gruppspel inbringar i runda slängar 50 miljoner kronor. Det är en tredjedel av hela IFK Norrköpings omsättning.
Nu är klubben tre kvalmatcher från att nå pengarna som ska ta klubben till nästa nivå.
IFK Norrköping måste vinna torsdagens EL-kvalmatch mot israeliska Hapoel Beer-Sheva efter oavgjort på hemmaplan. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT

På torsdag har IFK Norrköping, AIK och Malmö chansen att ta ännu ett kliv mot höstens gruppspel i Europa League. Norrköping ställs mot israeliska Hapoel Beer-Sheva och behöver en seger efter förra veckans oavgjorda resultat (1–1) på Östgötaporten.

Hittills har de svenska lagen dragit in mellan åtta och tio miljoner kronor på årets Europaspel. Men det är bara början. Om lagen når Europa Leagues gruppspel kan de räkna med ytterligare minst 31 miljoner kronor.

Enligt Norrköpings ordförande Peter Hunt är pengarna som ett gruppspel ger viktiga för att ta klubben till nästa nivå både sportsligt och ekonomiskt.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

"Stor utmaning"

– IFK Norrköping är inte i den klass vi borde vara. Vi har en stor utmaning i att öka intäkterna. Allt hänger samman, men Europaspel är en nyckel, säger han.

När Malmö kvalade in till Champions League 2014 ökade klubben sin omsättning med 123 procent –från 176 miljoner kronor till 385 miljoner kronor från ett år till ett annat.

I systerturneringen Europa League är prispengarna inte lika höga – men att nå gruppspel inbringar i runda slängar ändå en tredjedel av IFK Norrköpings omsättning.

Sedan SM-guldet bärgades för fyra år sedan har klubben nästan fördubblat omsättningen – från 82 miljoner kronor i omsättning 2015 till en omsättning på drygt 156 miljoner kronor i fjol. Men till skillnad från Malmö har man i stället fått in pengar via spelarförsäljningar som Arnór Traustason, Tesfaldet Tekie, Arnór Sigurdsson och i sommar Jordan Larsson.

Måste inte sälja

Inför i år har klubben däremot varit tydlig med att man vill behålla sina nyckelspelare för att försöka nå Europa Leagues gruppspel.

– Vi ser det som en framtida möjlighet för oss att vara med högre upp i fotbollens näringsskala, säger Hunt.

TT: Ni har valt att satsa för att nå Europa. Kommer ni tvingas sälja spelare om ni inte når gruppspelet?

– Vi kommer över huvud taget inte vara tvungna att sälja någon spelare om vi inte vill. Med den ekonomiska bas vi har skaffat oss ser vi det inte som att vi lever på lånad tid om vi inte lyckas.

"Extremt viktigt"

Svenska mästarlaget AIK åkte ur det än mer lukrativa Champions League-kvalet, men har precis som Malmö och Norrköping chans att nå Europa League.

Även AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson vittnar om hur viktigt ett potentiellt Europagruppspel är.

– Jag brukar säga att det finns två sätt för svenska klubbar att tjäna stora pengar. Antingen genom spelarförsäljning eller genom att spela i Europa, säger han.

– 50 miljoner är för oss extremt viktiga pengar. I jämförelse med ett SM-guld är det väsentliga skillnader ekonomiskt på att nå Europa.

Läs mer

Ystad

Gripande: Tjuvar bröt sig in i husbil på Sandskogens camping – greps i Malmö

Hade misstänkt stöldgods i bilen.

Nöje

Benjamin Ingrosso njuter av sommarpärlorna på Österlen

Kopplar av på Saltan och äter frallor från Söderberg och Sara.

Coronavirus

Coronavirus: Tyskland tar bort karantänkrav för svenskar

Nu öppnar även Tyskland sina gränser för svenska turister.

Sjöbo

Ekologiskt jordbruk får uppsving under covid-19

”Konsumenterna uppskattar att kunna gå utomhus och slippa trängas inomhus i mataffärerna”

Kultur

Rasmus Troedsson om sommarpratet: ”Svårare att be om hjälp när man inte uppenbart är under isen”

Skådespelaren beskriver Kristianstad som en frihetsstad.

Nyheter

Neowise synlig – med blotta ögat

Kometen är synlig på himlavalvet fram till 23 juli om man har tur.